Prostreno.cz

Energetický nápoj si dejte opravdu jen občas

Kafe? Anebo je na únavu lepší energetický drink? S ohledem na zdraví vyhrává staré dobré černé zlato. A to na plné čáře!

Podzim a únava? To jde ruku v ruce. Mnoho lidí se na pocit psychické i fyzické vyčerpanosti snaží vyzrát kávou, jenže ta se přece také nedá pít do nekonečna. Ale jsou tu ještě energetické nápoje! Nabízí je každý obchod i čerpací stanice, dobře chutnají a vzpružit dokáží natotata. Tak není co řešit! Ale ono by se mělo. Zatímco člověk po tomto občerstvení lační, jeho tělo protestuje!

Když se sypou peníze

Energetické nápoje konzumují čtyři lidé z deseti (1). Ne výjimečně a jen občas, ale pravidelně. Se stále rostoucím zájmem se očekává, že se v příštích letech prodej těchto výrobků navýší ještě minimálně o sedm procent. Kdo na tom vydělá, to je jasné. A kdo prodělá? Lidské zdraví. To vaše také?

Čeho je moc, toho je příliš

Začněme u naprostého základu těchto drinků a tím je obsažený kofein. V jedné plechovce může být tohoto stimulantu 80 až 200 miligramů. Čistě pro srovnání – klasické espresso má přibližně 63 miligramů a pokud je rovnou dvojité, má kofeinu zhruba 125 miligramů. A to je v zásadě ten problém. Výzkum (2) z roku 2019 publikovaný v magazínu Journal of the American Heart Association poukazuje na to, že vysoké dávky kofeinu v kombinaci s dalšími přítomnými stimulanty v těchto nápojích jsou velice škodlivé pro nervový systém, neboť podstatně zvyšují krevní tlak i srdeční frekvenci. Ke všemu prý mohou vyvolat tíživou úzkost, dehydrataci, bolesti hlavy, žaludeční potíže a samozřejmě i potíže se spánkem. Že čtete etikety a moc dobře víte, kolik kofeinu přijímáte? Nenechte se vysmát.

Sliby versus realita

„Úřady množství dostatečně neregulují, takže skutečné množství kofeinu v nápoji může být vyšší, než je uvedeno na obale,“ varuje americká registrovaná dietoložka Patricia Bannan (3). A co teprve hrozící závislost! „Stát se závislým na energetických nápojích, abyste si udrželi energetickou hladinu na vyšší úrovni, je skutečným problémem, pokud se přistihnete, že po nich pravidelně saháte. Možná zjistíte, že na umírněnější zdroje kofeinu vůbec nereagujete a proto potřebujete vyšší spotřebu energetických nápojů, abyste zůstali bdělí,“ vysvětluje další americká dietoložka, kterou je Caroline Thomason. Potíž je i s přidanými cukry. Obě zmíněné odbornice upozorňují na to, že většina energetických nápojů výrazně překračuje jejich celou denní doporučenou dávku. Prudký nárůst hladiny cukru v krvi a jeho následný rychlý propad způsobí, že se člověk cítí unavenější než před prvním douškem „energeťáku“.

Zdroje: (1) www.blog.gitnux.com/energy-drinks-statistics/, (2) www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.118.011318, (3) www.eatingwell.com/article/8061814/are-energy-drinks-healthy/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat