Prostreno.cz

7 babských rad, které neberte v těhotenství vždycky vážně

Tohle musíš, tohle tě naopak nesmí ani napadnout, hlavně se vyhýbej tomuhle a nezapomínej na tamto. Určitě jste i vy během těhotenství zaznamenala, kolik zaručených rad, doporučení a zákazů musí žena čekající dítě vyslechnout.

A upřímně, pro některé z nich ani neexistuje skutečný důvod… Odhalte s námi ty největší těhotenské mýty!

Mýtus č. 1: Když jsi těhotná, nesmíš pít kávu!

Takhle striktně pravidlo o nulovém příjmu kofeinu dodržovat nemusíte. Jeden šálek slabší kávy (třeba s mlékem) denně ani vás, ani vaše miminko neohrozí, tedy pokud vám ho váš lékař vysloveně nezakáže. Některým těhotným nicméně káva nedělá dobře na žaludek…

Mýtus č. 2: Hlavně žádné sýry!

Hloupost, těhotenství neznamená konec sýrových pochoutek. Jen je třeba dávat pozor, zda je sýr pasterizovaný (např. eidam, ementál, cheddar apod. jsou bezpečné). Rizikové jsou tzv. sýry přírodní, tedy nepasterizované (feta, kozí sýry, většina plísňových sýrů atd.). Je zkrátka nutné číst etikety.

Mýtus č. 3: Jez pořádně, jíš za dva!

Za dva tedy rozhodně nejíte – copak několikagramový až několikakilový plod potřebuje tolik jídla, co vy? Kdepak! Těhotná žena potřebuje v průměru jen o nějakých 300 kalorií navíc.

Mýtus č. 4: Už žádné mořské plody a ryby!

Také špatně. Správně by totiž mělo být – už žádné SYROVÉ mořské plody a ryby. Takže se vzdáte na pár měsíců sushi a podobných dobrůtek a mořské plody či ryby budete konzumovat vařené. Pokud jde o obsah rtuti, o němž se v souvislosti s mořskými rybami v poslední době tolik mluví, pak vězte, že pokud je nebudete konzumovat častěji než jednou týdně, nic se nestane. Navíc máme i ryby sladkovodní, že…

Mýtus č. 5: Budeš se muset obejít 9 měsíců bez léků…

Ne tak docela. Pokud během těhotenství onemocníte, neznamená to, že budete muset dny a týdny trpět bez jakékoli pomoci moderní medicíny. Dnes se vyrábějí i léčiva, jež můžete v těhotenství užívat. Ovšem vždy se poraďte se svým lékařem!

Mýtus č. 6: Zapomeň na cvičení!

Ale kdepak – většina lékařů se shoduje v tom, že je-li těhotenství bez potíží a pohybová aktivita, jíž se věnujete, není nijak náročná a vy trochu zvolníte, není důvod se obávat. Něco jiného jsou samozřejmě vysloveně silové či kontaktní sporty (posilování, box, bojová umění, hokej a spol.), ale také aktivity vyžadující dlouhé ležení na zádech (může dojít k omezení toku krve do mozku). Každopádně vše proberte se svým lékařem.

Mýtus č. 7: S lakováním nehtů je konec!

Není, respektive nemusí být. Pravdou je, že některé chemikálie (především dibutylftalát) obsažené v laku na nehty nejsou pro zdraví právě prospěšné. Ale zas takové množství jich do těla prostřednictvím laku nedostanete. Nicméně se zkuste při nákupu zaměřit na složení laku na nehty. Některé značky totiž nebezpečný dibutylftalát už nepoužívají!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat