Prostreno.cz

Neklid před spaním zkrotí cizrna i dýňové semínko

Často se říká, že není dobré jíst těsně předtím. Na druhou stranu platí, že pokud se necítíte ve své kůži, vinou hormonu kortizolu, je večerní svačinka povolená! Které potraviny si s úzkostí a stresem poradí? Než hupsnete do peřin, dejte si nejen banán!

Jedním z nejlepších způsobů, jak se připravit na noční odpočinek a zároveň uspokojit svůj žaludek, bývají potraviny bohaté na hořčík. Jedná se o minerál, který je důležitý pro mnoho funkcí v těle, včetně navození spánku (1). Kde ho hledat?

Banány

Banány jsou první na seznamu, protože obsahují vysoké množství hořčíku, ale také draslíku. Oba tyto minerály mohou povzbudit relaxaci, což je přesně to, co před spaním a zklidněním potřebujete (2).

Tmavá čokoláda

I tmavá čokoláda má spravedlivý podíl hořčíku, přičemž pouze 30 gramů této dobroty nabízí 64 miligramů uvedeného minerálu. Jakou další omluvu potřebujete, abyste si mohli bez výčitek zamlsat? Ale pozor, s čokoládou to nepřehánějte. Mějte na paměti, že kofein v ní ukrytý může organismus povzbudit k aktivitě (2). Stačí opravdu je kousek!

Ořechy a semena

Oblíbené ořechy a semena také mají působivé množství hořčíku. Večer si dopřejte hrstku těch dýňových či kešu oříšků, do postele budete odcházet šťastní a spokojení (2).

Cizrna

Mohlo by se zdát, že cizrna na seznam vhodných potravin před spaním nepatří, ale opak je pravdou. Polovina šálku nabízí asi 115 miligramů hořčíku. Smíchejte ji s báječným hummusem, případně zkuste cizrnový salát s vejci (2).

Avokádo

Avokádo patří mezi neuvěřitelně výživné ovoce a lahodný zdroj hořčíku, draslíku, vitaminu B a vitaminu K. Ať už zvolíte semínkovou pomazánku z avokáda, avokádové guacamole nebo krémové avokádové smoothie, chybu rozhodně neuděláte (2).

Proč se večer najíst?

Na lehkém občerstvením před spaním není nic špatného, pokud je složeno z menšího množství sacharidů, zdravých tuků či bílkovin. A když do něj přihodíte i hořčík, rozhodně tím kvalitu svého spánku neohrozíte. Tak dobrou chuť a dobrou noc!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3703169/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9859770/, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat