Prostreno.cz

Varovné signály nedostatku démonizovaného tuku

Tuk byl dlouhou dobu démonizován jako důvod k tloustnutí. Ale jeho dostatek je důležitý pro naše zdraví. Tyto varovné signály vám ukážou, že trpíte nedostatkem tuku.

Zdravá a vyvážená strava musí tělu poskytnout všechny potřebné živiny. Ale není to tak jednoduché... Protože dietní průmysl nám už desítky let tvrdí, že některé složky potravy, zejména sacharidy a tuky, jsou škodlivé. Naše tělo je ale potřebuje také, aby mohlo prospívat a fungovat.

Proč naše tělo potřebuje tuk?

Tuk je nezbytný pro různé zdravotní procesy. Každý gram tuku z potravy poskytuje našemu tělu devět kalorií energie, zatímco každý gram sacharidů nebo bílkovin poskytuje pouze čtyři kalorie. Umožňuje tělu lépe absorbovat některé vitamíny, jako jsou například vitaminy A, D, E a K. Tučná jídla jsou nezbytná například pro produkci pohlavních hormonů, jako je testosteron a estrogen. A tělo potřebuje esenciální mastné kyseliny pro srážení krve a hojení ran (1).

A jak poznáte, že vašemu tělu dostatek tuku chybí?

Velmi suchá kůže

Nedostatek tuku se může projevit na naší pokožce. Vzhledem k tomu, že tuk je důležitý pro naše kožní buňky a přispívá k přirozené bariéře vlhkosti, příliš málo oleje může pokožku vysušovat a způsobit nadměrné podráždění (2).

Vypadávání vlasů

Stejně jako naše pokožka, i naše vlasy potřebují olej. Tkáňové hormony prostaglandiny jsou mastné sloučeniny, které hrají důležitou roli v růstu vlasů. Nedostatek tuku může vést k vypadávání vlasů, ale také obočí (2).

Časté modřiny

Jak již bylo zmíněno, tuk je nezbytný pro správné vstřebávání některých vitaminů. Jedná se především o vitamíny rozpustné v tucích A, D, E a K. Pokud konzumujeme příliš málo tuku, může to vést k nedostatku těchto látek – což se může projevit častými modřinami nebo modřinami (2).

Zpomalené hojení ran

Aby zánětlivá reakce našeho těla fungovala hladce, potřebuje tuk. Protože je základem pro důležité molekuly, které řídí tuto reakci. Příliš málo tuku může inhibovat zánětlivou reakci a srážení krve. To následně vede k pomalejšímu hojení ran (2).

Slabý imunitní systém

Býváte často nachlazení? Oslabený imunitní systém může souviset i s nedostatečným příjmem tuků z potravy. Tělo si z tuku vyrábí molekuly, které stimulují naše imunitní buňky. Důležitou roli zde hraje omega-3 mastná kyselina alfa-linolenová a omega-6 mastná kyselina linolová. Pokud chybí, náš imunitní systém je oslabený (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218759/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9437006 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat