Prostreno.cz

Ovoce je pro pokožku skutečným darem

Ovoce má na kvalitu pokožky větší vliv, než si umíte představit. Dáte přednost ananasu, mangu nebo avokádu? A proč jablko před konzumací nikdy nezbavovat slupky?

Po krásné pleti bez vrásek a nedokonalostí touží asi každá žena. Otázkou ale je, jak něčeho takového docílit. Věřte nebo ne, jedním ze způsobů je pravidelná konzumace ovoce, které pokožce v mnoha směrech prospívá.

Krása čeká v supermarketu

Zní to jako klišé, na tom se zřejmě shodneme. Vážně může být jablko, banán nebo kiwi zázračným omlazovačem i všehoschopným konkurentem drahých sér a prostředků z drogerie, které stimulují produkci kolagenu, napomáhají hydrataci a zachovávají elasticitu kůže? Podle vědců to kupodivu vyloučeno není. Poznatky jejich četných studií (1) naznačují, že vyšší příjem ovoce jakožto zdroje vitaminů, minerálů, antioxidantů a organických sloučenin krásu, zdraví i kvalitu pleti skutečně zlepšuje. A má to jednoduché vysvětlení.

Co látka, to vítaná funkce

„Vitaminy C a E předcházejí oxidačnímu stresu, takže minimalizují poškození a zpomalují stárnutí. Beta-karoten zase opravuje kožní buňky a stimuluje buněčnou obnovu. K-komplex je dobrý proti zánětům, přičemž redukuje podráždění, zarudnutí i akné,“ vyjmenovává australská specialistka naturopatické medicíny Michaela Sparrow s tím, že bohatou dávku těchto blahodárných složek obsahuje právě ovoce (2). Stačí se do něj tedy jen zakousnout! Které druhy jsou pro zlepšení zevnějšku jako dělané?

Nabídka je pestrá

Dle názoru jmenované odbornice mají slibné výsledky kromě melounu, citronu, avokáda, ananasu a granátového jablka i borůvky, jahody i maliny. Velmi dobrou volbou jsou také rajčata, o kterých si možná mylně myslíte, že náleží k zelenině. Protože překypují mocným lykopenem, ochraňují kůži před škodlivým ultrafialovým zářením, které může rozvoj vrásek značně uspíšit (3). Báječné kosmetické vlastnosti má i mango (4) a obyčejné jablko (5). To ale neloupejte a jezte ho vždy se slupkou, neboť přímo v ní a těsně pod ní se skrývá nejvíce antioxidantů!

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212267221014337, (2) www.houseofwellness.com.au/beauty/face-and-body/fruit-help-transform-skin, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16465309/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2792546/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12537430/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat