Prostreno.cz

Hořká pravda o gumových vitaminech

Gumové vitaminy připomínající bonbony nejsou jenom pro děti, existují i v „dospělé verzi“. Jaké přísady mohou obsahovat a na co si dát pozor?

Vitaminů není nikdy dost, takže hledáme různé cesty, jak si splnit jejich doporučovanou denní dávku. Lidé, jejichž strava není tak úplně nutričně vyvážená, si cení kupovaných multivitaminů, které obsahují širokou škálu cenných látek a pohodlně se užívají. Kromě tradičních tvrdých pilulek bývají oblíbené i měkké gumové bonbony. Jenže co když je pravda o nich poněkud hořká?

Víte, co jíte?

„Tyto výrobky jsou snadno stravitelné, což je pochopitelně výhoda,“ domnívá se americká registrovaná dietoložka Lauren O'Connor (1). „Mnohé však v sobě mají spoustu cukru a kontroverzních umělých přísad. Navíc mohou časem ztratit svou účinnost, s čím souvisí jejich kratší trvanlivost,“ přidává dost podstatná negativa tato expertka. Řekněme si upřímně, že z cukru ve větším množství nic dobrého nekouká, protože to člověka vystavuje závažným zdravotním stavům, jako jsou kromě diabetu i srdeční choroby a některé druhy rakoviny (2). Napadlo vás teď spásné řešení v podobě verze „bez cukru“? Ještě tak docela nejásejte.

Ochucovadla se špatnou pověstí

„Aby zdánlivě neslazené gumové vitaminy dobře chutnaly, obvykle se do nich přidávají cukrové alkoholy. Ty mívají na některé jedince laxativní účinek, proto někteří pociťují nepříjemné zažívací potíže,“ uvádí na pravou míru jmenovaná poradkyně Lauren O'Connor. Další běžně využívanou přísadou jsou umělá sladidla. I ta způsobují nadýmání a plynatost, ale není to všechno. Odborníci si jejich dlouhodobou konzumaci spojují také s vyšším rizikem mrtvice (3).

Předávkování? I to je možné

Posledním rizikem těchto gumových produktů je možnost předávkování. Důvod je jasný - chutnají jako klasické bonbony. „Vitaminy rozpustné ve vodě, jako je například vitamin C, budou pravděpodobně vylučovány močí, ale pokud užíváte produkt, který obsahuje vitaminy rozpustné v tucích, třeba vitamin D, může se v nadbytečných dávkách hromadit ve vašem systému a způsobit problémy,“ uzavírá specialistka Lauren O'Connor.

Zdroje: (1) www.livestrong.com/article/13778510-are-gummy-vitamins-effective/, (2) www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar, (3) www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/artificial-sweeteners/art-20046936





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat