Při přerušovaném půstu se opravdu hubne. Jak dlouho ale trvá, než se začnou spalovat tuky? A co málo diskutovaná rizika a vedlejší účinky této diety?
Ať už ze zdravotních důvodů, nebo pro lepší sebevědomí, hubnutí a celkové snížení tělesného tuku je cílem mnoha lidí. Existuje spousta způsobů, jak toho dosáhnout. Některé se zaměřují na drastické omezení kalorií či vyloučení celých skupin potravin, jiné se ubírají méně konvenční cestou. Jednou z takových metod je přerušovaný půst.
Štíhlost i delší život?
Namísto přísného diktování, co smíte konzumovat, se tato dieta soustředí na to, kdy jíst a jak dlouho trvá období mezi jídly. Koncept přerušovaného půstu rozhodně není nový, své historické kořeny má totiž v dávných náboženských a kulturních praktikách. Jeho moderní oživení pak bývá poháněno sliby o výrazném úbytku kilogramů, zlepšení metabolismu, a dokonce i podpoře dlouhověkosti. Uváděných pozitiv je celá řada, ale všechno zase tak růžové možná není.
Sonda do hlubin těla
Takřka minutové video zveřejněné kanálem Wellness Wise (1) vizualizuje překvapivé změny, kterými během 36hodinového půstu lidské tělo prochází. Tato simulace se stala virálním hitem a vyvolala diskusi o tom, jak organismus skutečně funguje v absenci příjmu potravy. Chcete to vědět?
Čtyři hodiny
Po čtyřech hodinách bez jídla se teprve dokončí trávení přijaté potravy. Nastává takzvaná katabolická fáze, během níž se začnou rozkládat větší molekuly uložené energie na menší a mobilizovatelné formy, které buňky využijí jako palivo.
Osm hodin
Zvládli jste jednu celou pracovní dobu „o hladu“. No hurá! Nebo ne? V tomto okamžiku začíná hladina cukru v krvi klesat. Tělo vyčerpané rychlými zdroji glukózy se začíná spoléhat na uložený glykogen jako primární zdroj energie.
12 hodin
Po 12 hodinách bez jediného sousta mají napilno hlavně játra, která zahájí rozklad tuků na mastné kyseliny, jež se přeměňují na ketony. Tento proces, známý jako „metabolické přepínání“, je podle odborníků hlavním důvodem, proč přerušovaný půst vede k hubnutí (2).
16 hodin
Zhruba teď někdy dochází k reakci zvané autofagie. Tento termín pochází z řeckých slov „auto“ (sám) a „phagein“ (jíst), což doslova znamená „sebe-požírání“. Ačkoli to zní drasticky, autofagie je ve skutečnosti nesmírně prospěšný mechanismus pro přežití a regeneraci buněk, neboť se tak zbavují starých a nepotřebných složek, ze kterých se následně vytvářejí zdravé a nové komponenty.
24 hodin
Když uplyne celých 24 hodin bez jídla, pro většinu lidí to představuje značnou výzvu. Zatímco mysl bojuje s pocitem hladu, tělo je plně v režimu spalování tuků, přičemž snižuje záněty a zlepšuje citlivost na inzulin.
36 hodin
Pokud vydržíte půst po celých 36 hodin, dosáhnete fáze maximální autofagie. Systém intenzivně regeneruje tkáně a zrychluje metabolismus. Toto kompletní resetování může být podle některých tvrzení prodlouženo až na 72 hodin.
Mince má i druhou stranu
Navzdory popularitě a proklamovaným benefitům přerušovaného půstu je stále rostoucí počet odborníků a organizací, které varují před jeho potenciálními negativními dopady (3). I když se míra závažnosti může lišit a nemusí se týkat všech, mezi nejčastěji uváděné vedlejší účinky patří bolesti hlavy, únava, závratě, trávicí potíže, zápach z úst, nespavost, dehydratace, zvýšené močení, hormonální nerovnováha a podvýživa.
Zdroje: (1) www.youtube.com/shorts/Fr4wdirEbgI, (2) www.bbc.co.uk/food/articles/fasting, (3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534877/
Sledujte nás na sociálních sítích: