Prostreno.cz

Rakovina slepého střeva je u mladších generací na vzestupu

Ačkoli jsou rakoviny slepého střeva extrémně vzácné, aktuálně straší generaci X a mileniály. Právě u těchto skupin lidí je zmíněný typ rakoviny diagnostikován ve vyšší míře. Proč se to děje?

Rakovina slepého střeva, známá také jako apendicitida, se často projevuje nevolností, zvracením a bolestí břicha. Někteří pacienti ale mohou být bez příznaků až do té doby, dokud se nádor nenajde náhodně. Navíc se díky analýze databáze amerického Národního onkologického institutu (1) prokázalo, že ve srovnání se staršími generacemi se výskyt rakoviny slepého střeva u generace X (označuje osoby narozené přibližně mezi lety 1965 a 1980) ztrojnásobil a u mileniálů (lidé narození přibližně mezi lety 1981 a 1996) čtyřnásobil.

Rakovina slepého střeva je na vzestupu

„Mezi mladými lidmi existuje neúměrné množství případů rakoviny slepého střeva,“ uvedla hlavní autorka studie Andreana N. Holowatyj, odborná asistentka hematologie a onkologie z Lékařského centra Univerzity Vanderbilt v Nashvillu Tennessee. Výzkum této odbornice jako první ukázal, že každý třetí případ rakoviny slepého střeva je diagnostikován u dospělých mladších 50 let.

„Když se velký podíl pacientů s diagnózou ve věku 18 až 49 let spojí s novým zjištěním generačního nárůstu generace X a mileniálů, je důležité, abychom našli příčiny, které jsou základem těchto statistik,“ uvedla Andreana N. Holowatyj s tím, že zejména výskyt kolorektálního karcinomu u mladších dospělých roste již několik desetiletí.

Rakovina slepého střeva a příčiny

Rakovina tlustého střeva a konečníku (kolorektální karcinom) může vzniknout, když se buňky střevní sliznice začnou nekontrolovaně dělit. Zpočátku se tvoří převážně nezhoubné výrůstky, tzv. střevní polypy. Tyto výrůstky pomalu rostou a časem se mohou stát zhoubnými, přičemž změna střevního polypu v karcinom může trvat přibližně 10 až 15 let (2).

Bohužel v porovnání s jinými druhy rakoviny gastrointestinálního traktu se rakovina slepého střeva nedá snadno zjistit, protože není tak lehce viditelná na břišních skenech a často ji nelze zachytit ani kolonoskopií. A jaká rizika vzniku kolorektálního karcinomu nahrávají? Nadváha, kouření, alkohol, věk, nedostatek pohybu či genetické zatížení. Hovoří se i o nekvalitní stravě.

Varovné signály

Bývá přitom důležité všímat si jemných příznaků, ke kterým patří změny v hladině energie, nová přetrvávající bolest nebo nevysvětlitelný úbytek hmotnosti. Pokud má člověk pocit, že něco není v pořádku, je vždy nejlepší získat názor lékaře.

Zdroje: (1) https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/ANNALS-24-02479, (2) https://www.nzip.cz/clanek/1308-rakovina-tlusteho-streva-a-konecniku-rizikove-faktory-a-priznaky






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba