Mezi všemi škodlivými zpracovanými potravinami je jedna, která naprosto vyčnívá. Jde o rostlinné maso, které údajně pomáhá při hubnutí, poskytuje cenné bílkoviny a zprostředkovává potřebnou vlákninu. Už se nekritizuje, ale naopak chválí!
Strava obsahující zpracované potraviny je spojována s více než 30 zdravotními problémy (1), proto od ní odborníci odrazují, jak jen mohou. Zvýšené riziko rakoviny, obezita, srdeční choroby, diabetes druhého typu, duševní poruchy, hrozba předčasného úmrtí – tohle všechno se její konzumaci dává za vinu už celou řádku let. Mezi katastrofickými scénáři těch nejhorších možných následků se ale nedávno objevilo prospěšné pozitivum. Věřili byste tomu?
Maso, které kvete
Instantní jídla, sladkosti a pečivo, masné i veganské polotovary, slazené nápoje, ochucené mléčné výrobky, tavené sýry, margaríny, pomazánky, jídla z rychlého občerstvení – tím výčet zpracovaných a ultrazpracovaných potravin jenom začíná. Jeho další položkou je rostlinné maso, které kvůli zařazení na tento ďábelský seznam ztrácí na popularitě a jeho trh se pomalu propadá.
Anděl mezi démony?
„Diskuse o těchto pokrmech se musí výrazně změnit. Lidé chtějí snadné a pohodlné jídlo, proto zpracované potraviny nikdy nezmizí,“ zdůrazňuje americká registrovaná dietoložka Joy Bauer (2). „Musíme se konečně dostat do bodu, kdy začneme hodnotit jednotlivé položky, protože některé z nich jsou opravdu super zdravé a mohou lidem pomoci posunout se v jejich životech pozitivním směrem,“ dodává expertka. Naráží tím hlavně na zmíněné rostlinné maso, které podle jisté studie (3) navzdory své špatné pověsti podporuje hubnutí. A překvapení pokračuje.
Nečekaný dárce vlákniny a bílkovin
Podle společné zprávy (4) dvou mezinárodních neziskových organizací Physicians Association for Nutrition a The Good Food Institute si rostlinné maso spadající do kategorie zpracovaných potravin vede dobře i v nutriční oblasti. Třeba v porovnání s klasickým hovězím obsahuje stejné množství bílkovin, ale výrazně méně nasycených tuků i kalorií. Navíc je velmi bohaté na vlákninu, kterou hovězí vůbec neposkytuje.
Zdroje: (1) www.jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2816703, (2) www.beyondmeat.com/en-US/whats-new/debunking-myths-around-processed-foods-a-deeper-science-based-perspective-a-word-from-joy-bauer, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32780794/, (4) www.gfieurope.org/wp-content/uploads/2025/05/Guide_-Where-does-plant-based-meat-fit-in-the-UPF-conversation_19-May.pdf
Sledujte nás na sociálních sítích: