Prostreno.cz

Brambory mohou být příčinou vzniku diabetu

Jestli jsou brambory zdraví prospěšné, nebo mu naopak škodí, záleží na jejich přípravě. Za hranolky ani pěkně hutnou kaši plnou másla vás tělo příliš nepochválí, protože na vidličce číhá zvýšené riziko diabetu. Se „šťouchačkami“ je to ale v pohodě.

Nákupní seznam bez brambor je opravdu velkou výjimkou. Tuto pokornou a všestrannou plodinu lze vařit, dusit, zapékat i smažit, proto tvoří základ mnoha oblíbených domácích receptů. Špatnou zprávou je, že podle zjištění (1) vědců z Harvardu existuje znepokojivá souvislost mezi konzumací brambor a zvýšenou pravděpodobností diabetu druhého typu. Ta dobrá? Hodně záleží právě na přípravě, protože ne všechny postupy jsou rizikové.

Hranolky jsou zlo

Chtělo to 30 let, 205 tisíc dobrovolníků a jeden odborný tým, který sledoval stravovací návyky všech zúčastněných. A máme tu závěry! Pokud preferujete smažené hranolky, harvardští experti varují, že tři porce týdně podporují náchylnost k rozvoji diabetu o 20 procent. Podobné je to i s kaší, do níž patří spousta másla a smetany. Jestli si ale brambory dáte v pečené či šťouchané verzi, není se čeho obávat. „Diskusi o jejich působení přesouváme k zásadní otázce, která se týká správného a zdravotně prospěšného způsobu tepelné úpravy,“ avizuje postdoktorandský výzkumný pracovník na katedře výživy a hlavní autor výše uvedeného výzkumu Seyed Mohammad Mousavi (2).

I málo dělá hodně

„Poselství pro veřejné zdraví je zde naprosto jednoduché a zároveň velice silné. I menší změny v naší každodenní stravě mohou mít významný vliv na to, jestli se u nás diabetes projeví či nikoli,“ přidává námět k zamyšlení další spoluautor studie, kterým je tentokrát americký profesor epidemiologie Walter Willett. Podle něj by omezení hranolek mohlo snížit prevalenci cukrovky v celé světové populaci. Místo nich doporučuje do jídelníčku zařadit celozrnné obiloviny, které riziko této chronické choroby snižují o dalších 19 procent.

Zdroje: (1) https://hsph.harvard.edu/news/potatoes-may-increase-risk-of-type-2-diabetes-depending-on-their-preparation/, (2) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6294859/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba