Prostreno.cz

Plevel na talíři: Smetanka, kozí noha nebo jetel

Plevel není zrovna v oblibě a zahrádkáře dokáže i pěkně potrápit, ale některé druhy můžete rovnou zpracovat v kuchyni a vykouzlit z nich například chutný oběd či salát. Zelené listy jsou plné vitaminů a živin, navíc můžete ušetřit i nějakou tu kačku před výplatou.

Plevel se vyskytuje zkrátka všude, můžete na něj vyrazit na svou zahrádku, nebo se jít projít do přírody a na louce ho najdete spousty. Sbírají se mladé listy, které před použitím vždy dobře properte ve vodě. A o kterém plevelu je tedy řeč?

Bršlice kozí noha

Bršlice má velmi odolné oddenky, a pokud ji máte v záhonku, je velmi náročné se jí zbavit a zahrádkáři ji snad přímo nenávidí, ale na louce vypadá vskutku nevině. Mladé listy mají velmi jemnou chuť a jsou bohaté na vitamin C, bršlici můžete přidávat do salátů ale i do zeleninových polévek. Někteří z ní dokonce připravují falešný špenát k masu.

Jetel luční

Jetel se hojně vyskytuje na loukách a pasekách, je velmi rozšířený. Květy i listy jetele mají jemně nasládlou chuť a mají přínos pro naše zdraví. Jetel obsahuje fytoestrogeny, které přinášejí úlevu pro ženy v klimakteriu. Dále má silné detoxikační i antiseptické vlastnosti, proto pomáhá nejen při nachlazení, ale je vhodnou součástí redukčních diet a detoxikačních nápojů. Mladé lístky se hodí do salátů a smoothies, jedlé květy se můžou stát ozdobou vašich kulinářských výtvorů či ovocných salátů.

Pampeliška neboli smetanka lékařská

I nezbedné mlíčí dokáže zahrádkáře pěkně potrápit, příště až budete „řádit“ v záhonku, nezapomeňte si dát na stranu mladé listy, které mají silné detoxikační účinky, hojí žaludeční sliznici a dezinfikují močové cesty. Listy můžete přidat do jakéhokoli salátu i do zeleninových šťáv. Pokud se vám podaří vydloubnout i kořen, tak ten díky vysokému obsahu inulinu prospívá diabetikům a posiluje játra. Kořen se užívá nejlépe jako odvar, případně si můžete zakoupit i sušený v bylinné lékárně.

Peťour

Peťour máloúborný je sice pro zahradníky spíše plevel, ale patří i mezi léčivé bylinky, má vysoký obsah bílkovin. Dále obsahuje flavonoidy, trochu silice, pryskyřičné látky, saponiny a vitamín C. Setkat se s ním můžete ve formě tinktury či sušené byliny na přípravu odvaru. Zevně účině pomáhá při léčbě ekzémů, lupénky a pomáhá při hojení drobných ran. Při vnitřním užití podporuje laktaci, desinfikuje organismus, snižuje horečku a reguluje krevní tlak. Může se užívat i jako ústní voda na posilnění dásní.

Kontryhel obecný

Kontryhel je vytrvalá byliny s dlouhým oddenkem, vyskytuje se hojně na lukách, pastvinách a travnatých porostech. Bylina obsahuje převážně třísloviny, hořčiny, silice, stopy kyseliny salicylové a vitamín C. Patří mezi významné bylinky lidového léčitelství, přisuzují se mu kladné účinky při léčbě průjmu, špatného trávení, nadýmání, jaterních i ledvinových chorobách a mnohá další. Vhodnou bylinkou je také pro ženy trpící silnou menstruací i při posílení dělohy před porodem. Bylinku můžete užívat jako odvar, či spařené listy přimíchat do salátu či do zapečených těstovin nebo brambor.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat