Prostreno.cz

Při hledání zdravé svačinky vsaďte na slunečnicová semínka

Padáte v kanceláři únavou? Honí vás mlsná na něco slaného? Sáhněte pro slunečnicová semínka. Doplní vám potřebnou energii, a pokud zvolíte solenou variantu, ukojí i vaši chuť na kaloričtější pochutiny.

Slunečnicová semínka jsou konzumována nejčastěji bez tvrdé slupky, avšak v některých končinách světa se běžně konzumují i s touto tvrdší slupkou. Křehká skořápka i vnitřní jádro mají jiný nutriční profil. V některých zemích se slunečnicová semena používají i v různých kuchařských receptech, tento trend došel i k nám a je to velmi chutná změna všední stravy a rozhodně stojí za vyzkoušení.

Co obsahují?

Slunečnicová semena dodávají tělu významné množství vitaminu E. Poskytují nám také různé antioxidanty a karoteny, které podporují imunitní systém těla. Ve slunečnicových semenech je také středně velké množství hořčíku, selenu, manganu a fosforu, zatímco vnější slupka poskytuje vlákninu. V těchto semenech můžete také najít malé množství zinku, mědi a železa spolu s mnoha vitaminy skupiny B. Snad nejdůležitější věcí je úroveň polynenasycených tuků ve slunečnicových semenech včetně významného množství fytosterolů. Pro představu jedna polévková lžíce obsahu okolo 60 kalorií. Poznejte všechny přínosy slunečnicových semínek, této zdravé svačinky.

Pro mladistvý vzhled

Jednou z nejcennějších složek slunečnicových semen je vysoký obsah vitaminu E. Již jedna hrst doplní zhruba 80 % doporučené denní dávky. Vitamin E je silný antioxidant, pokožku omlazuje tím, že zvyšuje krevní oběh, eliminuje volné radikály a tím snižuje i vznik vrásek. Navíc díky vhodné kombinaci minerálů, antioxidantů a železa podporuje i prokrvování pokožky hlavy a stimuluje růst vlasů.

Pro štíhlý pas

Semena sice mají vysoký obsah kalorií, ale mají také dobrý podíl vlákniny, která napomáhá správnému trávení, snižuje cholesterol a tím přispívá i k redukci hmotnosti. Samozřejmě v rozumném množství, takže nezapomeňte kalorie započítat do denního příjmu. Navíc obsažená vláknina prodlužuje pocity sytosti, a proto jsou slunečnicová semínka oblíbenou dopolední i odpolední svačinkou.

Pro lepší náladu

Semínka obsahují také hořčík a ten je úzce spjatý se zlepšením nálady. Pravidelná konzumace slunečnicových semínek se doporučuje i pacientům trpící úzkostí a depresí. Takže až vás příště v práci někdo naštve, sáhněte do šuplíku…

Pro klidný spánek

Pokud jde o zlepšení spánku, hořčík může pomoci tělu přeměnit tryptofan na serotonin. Tento hormon napomáhá zklidňovat mysl, uvolnit tělo a tím organismu připraví na sladký spánek.

Napomáhá při léčbě vysokého krevního tlaku

Již vícekrát zmiňovaný hořčík hraje klíčovou roli v kalciových kanálech těla, které mohou mít zásadní vliv na rovnováhu elektrolytů a krevního tlaku. Téměř 30 % denní potřeby hořčík splňuje již 1/4 šálku těchto semen. Proto mohou být i vynikajícím doplňujícím prostředkem při léčbě hypertenze.

Všeho moc škodí

Výčet přínosů slunečnicových semen je opravdu dlouhý, ale jak se říká „všeho moc škodí“, za den byste neměli zkonzumovat více než půl šálku semínek. Nezapomeňte, že semena obsahují také fosfor, příliš mnoho minerálů v těle může vést k problémům s ledvinami. Pozor také na hodnoty selenu, nadměrná konzumace může vyvolat chronickou únavu či časté změny nálad. Závěrem neopomínejte kalorickou hodnotu, našemu tělu opravdu bohatě postačí jedna hrst denně.

Zdroj: eatthis.com, healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat