Prostreno.cz

Vyměňte brambory za batáty. Prospívají ledvinám a zlepšují imunitu

Míjíte přepravky s oranžovými plody v obchodě bez povšimnutí? Dobrovolně se připravujete o mnoho zdravotních benefitů. Už jste slyšeli o tom, že poskytují ochranu před nemocemi, prospívají srdci a zlepšují imunitu?

Batáty jsou kořenové hlízy tropické rostliny povijnice batátové. Co mají společného s klasickými bramborami? Moc toho není. I když obojí pochází ze Střední Ameriky, z botanického hlediska vlastně nejsou příbuznými. Batáty také dorazily do Evropy zhruba o 100 let dříve a jejich energetická hodnota je asi o polovinu větší než u obyčejných brambor. Věřte, nebo ne, tyto přírodní poklady patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny vůbec, proto se vyplatí zahrnout je do jídelníčku. Jaké výhody z nich plynou?

Prevence před vážnými chorobami

Jeden jediný kousek vám dodá téměř 190 procent denní doporučené dávky betakarotenu. Toto unikátní rostlinné barvivo lékaři na základě mnoha studií spojují s nižší pravděpodobností vzniku rakoviny žaludku, slinivky břišní, úst a dásní. Zároveň podle nich snižuje riziko makulární degenerace, což je onemocnění postihující oční sítnici a způsobující ztrátu vidění.

Dobrá nálada, kterou nic nezkazí

Dostihly vás podzimní chmury? O důvod víc, proč si dát pár batátů. Obsahují totiž požehnané množství vitaminu B6 neboli pyridoxinu. Ten hraje podstatnou roli při „výrobě“ serotoninu, tedy hormonu štěstí. Dále přispívá k tvorbě nových červených krvinek, neobejde se bez něho ale i krásná pokožka a fungující trávení.

Zdravé srdce, ledviny i játra

200 gramů batátů vás obohatí o třetinu denní doporučené dávky draslíku. K čemu je to dobré? Tento důležitý alkalický prvek je nezbytný pro celý kardiovaskulární systém, dohlíží na rovnováhu tekutin i kyselin v organismu a snižuje krevní tlak. Pokud vám to ještě nestačí, prospívá ledvinám, játrům, nervovým buňkám a v neposlední řadě odstraňuje také únavu.

Neprůstřelná imunita, která se teď hodí

Oranžové plody jsou bohatou zásobárnou vitaminu C. Céčko, jak známo, posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti nachlazení a infekčním onemocněním. Blahodárně působí i na kosti, pojivové tkáně, urychluje hojení a regeneruje tělo po náročné sportovní či psychické zátěži. Ještě potřebujete nějaký argument, proč si dnes uvařit „sladké brambory“?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat