Prostreno.cz

Jam je druh hlízové zeleniny z Asie, který se nebojte ochutnat

Hlízy, které léčí? Nejen při cestě po Asii si nenechte ujít něco, co připomíná sladké brambory. Možná si nepochutnáte tak jako v případě batátů, ale nutriční profil vás nadchne určitě. Navíc zlepšíte funkce svého mozku!

Yams, počeštěně jamy (Dioscorea) je druh hlízové zeleniny, která pochází z Asie, Afriky a Karibiku. Často se považuje za sladké brambory, v porovnání s nimi však tyto hlízy nejsou tak sladké. Navíc bývají škrobnatější. Už jste na ně narazili? Tohle od nich můžete čekat!

Zásobárna živin

Jamy bývají vynikajícím zdrojem vlákniny, pochlubit se však mohou i slušným obsahem draslíku a manganu, což jsou prvky důležité pro podporu zdraví kostí, růstu, metabolismu a srdečních funkcí. Uvedené hlízy dále poskytují další mikroživiny, jako je například měď a vitamin C. Konkrétně měď je nezbytná pro produkci červených krvinek a vstřebávání železa, zatímco céčku už nikdo nikdy neodpáře pozici silného antioxidantu, jenž posiluje imunitní systém.

Zlepšení funkce mozku

V jedné studii lidé, kteří 12 týdnů užívali doplněk stravy s obsahem hlíz, dosáhli ve vědomostním testu vyššího skóre. Tedy aspoň v porovnání s ostatními, jimž bylo podáváno placebo. Věc se má totiž tak, že jamy jsou domovinou jedinečné sloučeniny nazvané diosgenin, o které bylo zjištěno, že podporuje růst neuronů a zlepšuje funkce mozku, včetně paměti a schopnosti učení.

Zmírnění příznaků menopauzy

24 postmenopauzálních žen a experiment trvající 30 dní. Všechny dámy denně jedly hlízy (celkem 390 gramů). Co se stalo? Hladiny estronu a estradiolu v jejich krvi vzrostly o 26 %, což je dobrá zpráva, neboť během menopauzy se estrogenové hormony obvykle dají na ústup. (Zlepšení hladin estrogenu může zmírnit příznaky menopauzy.)

Snížení zánětu

Jamy jsou plné antioxidantů, jež se hodí vždycky a všude. Ostatně, chronický zánět je spojen se zvýšeným rizikem různých stavů, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a obezita. Konzumace protizánětlivých potravin může pomoci zvládnout chronický zánět, což asijské hlízy staví do příjemného světla.

Zlepšení hladiny cukru v krvi

V jedné studii u potkanů, kterým byl podáván jamový prášek či extrakt, došlo ke snížení hladiny cukru v krvi. Tyto účinky jsou přičítány rezistentnímu škrobu a vláknině. Hlízy také podle všeho zlepšují trávení, snižují chuť k jídlu a mají antimikrobiální účinky. Zkusíte je?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat