Prostreno.cz

Nepropásněte sklizeň vlašských ořechů. Je nejvyšší čas

Vlašské ořechy se sklízejí přibližně od září až do konce října, záleží na odrůdě. Někteří možná už mají ořechy, jak se říká pod střechou. Pokud ale máte pozdní odrůdu možná vám teprve začínají padat a s tím přicházejí i časté otázky zda je ze stromu nesklepat a jak je správně uskladnit. Poradíme vám, jak na to.

Vlašské ořechy jsou nejen ceněny pro své nutriční hodnoty a neocenitelné zdravotní účinky, ale také se bez nich neobejde řada tradičních dezertů, jako je například jablečný závin. A co teprve vanilkové rohlíčky! Pokud máte tu čest a máte ořešák na zahradě, poradíme vám, jak cennou úrodu nejlépe sklidit a uskladnit.

Sbírat, hrabat a sbírat

Ořech na zahradě má svá pro i proti, za cenné plody zaplatíte daň ve hromadě listí. Nejvhodnější je ořechy sbírat postupně, jak dozrávají a samy padají. Ořechy by neměly pod stromem ležet déle, než dva dny jinak začnou zahnívat a bylo by po úrodě. Takže vás čeká podzimní kolečko hrabání listí a sbírání, přesto je to nejlepší a nejpřirozenější metoda.

Setřásání

Častou otázkou bývá, zda ořechy můžeme setřást a netrápit se s pravidelným sbíráním. Setřásání ořechů se doporučuje, jen když už nejméně čtvrtina plodů spadla sama, abyste měli jistotu, že jsou ořechy dostatečně zralé. Setřást ořechy můžete i v případě, že máte strom například na místě mimo bydliště, a je tedy nemožné je pravidelně sbírat ze země. Práci si také můžete ulehčit tím, že pod větvě ořešáku natáhnete plachtu, do které ořechy budou padat, a tak žádný vašemu oku jen tak neunikne.

Odstranění slupky

Spadané ořechy většinou samy již vypadávají ze seschlé slupky, ale pokud jste zbytek úrody sklepali, čeká vás ještě hodně práce. Práci si můžete usnadnit tím, že ořechy rozložíte na tvrdé podloží na suché místo a pravidelně je budete prohrabovat hráběmi. Tímto způsobem se zbavíte co nejvíce slupek a ručně jich odstraníte jen minimum.

Sušení a skladování

Očištěné ořechy sušte ještě po dobu 3–5 týdnů v jedné vrstvě na suchém a světlém místě, ořechy je opět dobré občas prohrábnout, vlhké ořechy jsou velmi náchylné k plesnivění. Usušené ořechy můžete vyloupat a skladovat na suchém místě v pootevřené nádobě, případně přikryté jen plátnem. Zbylé ořechy, které necháte ve skořápce, skladujte ve vzdušných pytlech či bedýnkách vyložených papírem na suchém, avšak chladném stanovišti. Dobře uskladněné ořechy vám vydrží až do další zimy.

Vyloupané ořechy zamrazte nebo naložte do medu

Pokud máte strach, že by vám ořechy mohly během skladování žluknout, můžete je dokonce v sáčcích zmrazit. Zmražená jádra nijak nepodléhají zkáze a jejich trvanlivost je přibližně jeden rok.

Další vhodnou variantou je nakládání do medu. Vlašské i ostatní oříšky dáte do skleniček a zalijete tekutým medem. Skleničky uzavřete víčkem a skladujte v chladu a temnu. Ořechy v medu mohou být i skvělým dárkem. Fantazii se meze nekladou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat