Prostreno.cz

Petrželku rozhodně využijte od kořenů až po listy

Petržel je oblíbená kulinářská a léčivá bylina, která je uznávána jako jedna z funkčních potravin plných antioxidantů. Díky ní snížíte hladinu špatného cholesterolu a dokonce i zhubnete!

Kdo by neznal petržel? Jedná se o dvouletou rostlinku s botanickým názvem Petroselinum crispum. V Evropě přitom existuje několik kultivarů petržele, která patří k nízkokalorickým bylinkám. 100 gramů čerstvých listů dodá jen 36 kalorií. Listy navíc neobsahují cholesterol ani tuk, zároveň jsou bohaté na antioxidanty, vitaminy, minerály a vlákninu. Celá rostlina pomáhá při regulaci cholesterolu v krvi. Sluší se také uvést, že petržel se může pochlubit zdraví prospěšnými esenciálními oleji, ke kterým patří chemické sloučeniny myristicin či limonen (druhá jmenovaná položka napomáhá ke snižování tělesné hmotnosti).

Nenápadná rostlinka s magickou mocí

Navíc esenciální olej eugenol přítomný v této bylině je ve stomatologii uznán jako lokální anestetikum a antiseptické činidlo. Rovněž bylo zjištěno, že eugenol snižuje hladinu cukru v krvi u diabetiků. Petrželka je bohatá na polyfenolové flavonoidní antioxidanty a byla vyhodnocena jako jeden z rostlinných zdrojů s kvalitními antioxidačními aktivitami. Také patří ke zdrojům minerálů, jako je draslík, vápník, mangan, železo a hořčík. (100 gramů čerstvé byliny poskytuje 554 mg nebo 12 % denního požadovaného množství draslíku). Je také pravděpodobné, že se jedná o nejbohatší bylinný zdroj vitaminu K. Báječné!

Výběr a skladování

Čerstvá i sušená petrželka je k dispozici po celý rok. Stejně jako u jiných sušených bylin kupujte jen ekologicky vypěstovanou rostlinu. Ta, kterou si přinesete domů, by měla mít živé, zelené listy a pevné stonky. Samozřejmostí je absence plísní a tmavých či nažloutlých skvrn. Sušené listy skladujte v těsně uzavřené skleněné nádobě. Tu dejte na chladné, suché a tmavé místo. Budou se nesmírně hodit!

Medicínské využití

Listy, stonky a kořeny této bylinky mají antiseptické vlastnosti. Eugenol se uplatňuje při snižování hladiny cukru v krvi u diabetiků, jak již bylo řečeno, očekávat však můžete diuretické účinky. Uvedenu rostlinku přitom uplatníte primárně jako ozdobu pokrmů. Spolu s jinými bylinkami a kořením se používá při přípravě zeleninových, kuřecích a rybích jídel.

Petržel by však neměla být konzumována ve velkém množství, a to u těhotných žen. Podporuje stimulaci dělohy, krvácení a tím i předčasný porod. Na druhou stranu, po čaji z petržele se hubne. Toužíte po vlastní zkušenosti? Pak přidejte 5 polévkových lžic této bylinky do 1 litru vařící vody a nechte 20 minut louhovat. Následně vodu sceďte a čaj popíjejte průběžně celý den.

Zdroj: www.eatthis.com, www.vegetableonthetable.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat