Prostreno.cz

Ochutnejte banánové květy. Chrání před rakovinou a zlepší náladu

Pokud rádi zkoušíte nové věci, pozvěte do své kuchyně banánové květy. Tato zvláštní chuťovka vám dodá železo a vlákninu, zlepší náladu a zpomalí proces stárnutí. Přispěje také k detoxikaci!

Máte náladu na nějaké netradiční kulinářské čarování? Pak se ve specializovaném obchodě poptejte po banánovém květu. Jde o špičaté, přibližně jeden kilogram vážící poupě banánovníku, hojně vyžívané především v jihoasijské a indické kuchyni. Okvětní lístky jsou k sobě pevně přitisknuté jako u hlávkového zelí, přičemž se nejprve doporučuje nechat je ve studené vodě se špetkou soli a citronovou šťávou zhruba čtvrt hodiny, což je zbaví trpkosti. Co vám tato cizokrajná ingredience, tedy kromě nevšedního gastronomického zážitku, přinese? Může počítat s těmito zdravotními výhodami!

Menší pravděpodobnost anémie

Ze zmíněné neobvyklé suroviny načerpáte skutečně poctivou dávku železa, jež je velice důležité pro prevenci a dokonce i odvrácení samotné anémie. Ovšem pozor, pole působení tohoto minerálu je o ještě něco větší. Železo je totiž prospěšné i pro metabolismus, zatímco zvyšuje energetickou hladinu a pozitivně ovlivňuje mozkové funkce. Můžete to tedy vzít ze širšího spektra!

Trávení, které šlape jako po drátkách

Občas vás potrápí dění v žaludku? Pak byste určitě měli vědět, že banánové květy jsou skvělým prostředkem, jak nepříjemnou situaci řešit. Obsahují totiž vysoký podíl cenné vlákniny, která podporuje peristaltiku střev i bezproblémové trávení. Tato složka výživy také zvyšuje objem stravy v útrobách a vyvolává pocit nasycení, čímž pomáhá při hubnutí. Neméně vítaná je také její vlastnost vázat na sebe toxiny a další škodlivé látky, tudíž významně přispívá k detoxikaci organismu.

Prevence vážných chorob

Vědecky potvrzeným faktem je, že chutná exotika, které je zasvěcen tento článek, si na nedostatek antioxidantů stěžovat opravdu nemůže. Právě tyto látky dle názoru odborníků předchází chorobám spojovaným s procesem oxidace, jako jsou kupříkladu kardiologická onemocnění, artritida nebo různé druhy rakoviny. Antioxidanty také zabraňují poškození buněk volnými radikály, které hrají podstatnou roli v předčasném stárnutí. I to se hodí, o tom žádná…

Lepší nálada, která vás nemine

Býváte teď často nervózní, protože toho máte nad hlavu? Když se to tak sešlo, vhodným dopingem, jež vám toto krizové období pomůže překonat, jsou jmenované květy s tropickým nádechem. Obohatí vás totiž o hořčík, jehož adekvátní množství v těle si lékaři dávají do souvislosti s pocity štěstí a útlumem úzkostných stavů.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat