Prostreno.cz

Udělejte si výborný domácí ledový čaj

Ať už si uděláte „Pink Drink“ nebo klasický ledový čaj, tohle letní osvěžení si jistě oblíbíte. A s našimi recepty se vám zaručeně povedou.

Na jaře, a především v létě je ledový čaj osvěžující ochlazení. Ale místo toho, abyste si tenhle trendy nápoj kupovali, můžete si ho udělat sami doma a ušetřit si tak nejen samotnou cestu do obchodu, ale užít si i mnohem zdravější variantu ledového nápoje.

Na TikToku právě teď letí „Pink Drink“ – nápoj z malin, sirupu, kokosového mléka a ibiškového čaje. Jak na jeho výrobu vám prozradíme. A máme i další recepty na vyzkoušení!

Ledový čaj proslavil – koho by to překvapilo – jeden Angličan, který údajně v USA prodával černý čaj. Bohužel byl tehdy v roce 1904 léto tak horké, že se černý čaj prodával jen velmi špatně. A tak přišel onen Angličan s nápadem čaj vychladit. Od té doby je ledový čaj jeden z neoblíbenějších studených nápojů vůbec a v každém obchodě ho najdete jako hotový nebo jeho instantní variantu.

Proč si ho tedy dělat doma?

Ledový čaj z obchodů a supermarketů obsahuje většinou velké množství cukru a kyseliny citronové, které nejen že mění původní chuť ledového čaje, ale navíc jsou velmi nezdravé. Lepší je proto udělat si ho doma ve zdravé variantě.

Jaký čaj je vhodné použít?

Pokud chcete vycházet z původního receptu, pak použijte černý čaj. Je to nejoblíbenější druh čaje v Evropě a obsahuje látky, které mají na tělo pozitivní vliv. Černý čaj například snižuje krevní tlak nebo hladinu cholesterolu. Kromě toho obsahuje, stejně jako čaj zelený, kofein (přesněji řečeno tein), který má povzbuzující účinky. Šálek černého čaje přitom obsahuje jen polovinu kofeinu šálku kávy, ale účinkuje pomaleji a mnohem déle, takže je navíc ještě velmi dobře snášen. Pokud tedy chcete v létě spojit osvěžení s probuzením, pak vsaďte na ledový čaj z černého čaje.

Ovšem hodí se i jiné druhy – ovocné směsi nebo matcha. Smíchané s ovocem, sirupem šťávou a dalším získáte vynikající letní ledové osvěžení.

Recept na ledový čaj

Základní recept se skládá ze čtyř ingrediencí: černý nebo zelený čaj, něco na oslazení, ledové kostky a citronová šťáva nebo plátky citronu. Podle toho, jaké sladidlo použijete, změníte i chuť ledového čaje. Místo normálního cukru tak můžete použít i javorový sirup, agávový sirup nebo stévii, hodí se i některé sirupy. Nejzdravější je ledový čaj samozřejmě úplně bez cukru nebo náhradních sladidel.

Suroviny

Na 1 litr:

1 l vroucí vody

4 sáčky čaje

Cukr podle chuti

Citronovou šťávu + plátky citronu

Kostky ledu

Postup

Nechte vyluhovat čaj a přidejte cukr, aby se dobře rozpustil. Nechte vychladnout a přidejte led. Potom dejte na asi jednu až dvě hodiny vychladit, přidejte citronovou šťávu a plátky citronu.

Nebo můžete vyzkoušet trend sociální sítě

Pink Drink

Suroviny

Led

Hrst zmrzlých malin nebo jahod

Trochu bezového sirupu

300 ml ibiškového čaje

100 ml kokosového mléka

Postup

Hlavní přísadou je ibiškový čaj a tou tajnou kokosové mléko. Nakonec přidejte ještě zmrzlé ovoce a zakápněte bezovým sirupem. Všechno dejte do mixéru a rozmixujte. Nalijte do sklenic naplněných ledem a máte hotovo!

Zdroj: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat