Prostreno.cz

Vyzkoušejte skvělý vaječný recept šakšuka

Pokud hledáte nové vaječné recepty na snídani, oběd nebo večeři, tohle je ten, který musíte vyzkoušet.

Pokud vás zajímá, co je šakšuka / shakshuka, toto slovo ve skutečnosti znamená „směs“ v určitých arabských dialektech – což dává smysl. Tradiční verze je vyrobena ze směsi vajec, rajčat, chilli papriček a cibule, ale existují desítky moderních interpretací – od přidání jiné zeleniny, jako je lilek nebo špenát, až po doplnění sýrem a masem.

Co je shakshuka?

Shakshuka pochází ze severní Afriky, kde je tradičním okrmem v Tunisku, Libyi a Egyptě. Mimořádně populární je také v Izraeli, kam se vaječný pokrm dostal s vlnou severoafrické imigrace v 50. letech 20. století. Často se konzumuje jako snídaňový pokrm, protože je na bázi vajec, ale v Izraeli není neobvyklé mít ho jako večeři, zvláště když teploty klesnou.

Tradiční shakshuka je bez masa a používá docela základní ingredience; to je jeden z důvodů, proč zůstal tak populární, protože je jeho příprava dostupná, i když vám chybějí peníze.

Je shakshuka zdravá? 

Pro lahodně jednoduché jídlo je pro vás shakshuka super dobrá. Díky vejcím je to skvělý zdroj bílkovin. Používá také harissu, tuniskou chilli pastu vyrobenou z olivového oleje, česneku, chilli papriček a koření. To znamená, že nabije vaše chuťové buňky i vaše střeva. Tento recept na shakshuku také obsahuje jogurt a kysané zelí pro protizánětlivé, probiotické nakopnutí.

Nejlepší ze všeho je, že se celkem snadno vaří, ale je to působivé jídlo. Je to také přirozeně bezlepkový pokrm. Takže pokud jste připraveni vyzkoušet nový vaječný recept na snídani, musíte vyzkoušet shakshuku.

Jak vyrobit shakshuku

Tuniské jídlo, shakshuka, je jedním z těch vzácných jídel, které se dobře hodí jak k snídani, obědu, tak i k večeři. Je velmi pikantní a obsahuje vejce, koření harissa, rajčata a další skvělé příchutě. Je nejen chutná, ale také dobrá pro zdraví a je populární po celém světě.

Ingredience

2 lžíce avokádového oleje

½ šálku harissy

3 lžíce organické rajčatové pasty

2 velké červené papriky, nakrájené na malé kostičky

4 stroužky česneku, rozdrcené a nasekané

1½ lžičky uzené papriky

1½ lžičky chilli prášek

½ lžičky mořské soli

1 lžička pepře

1 lžička drcené červené papriky

½ šálku pečených rajčat

3 velmi zralá rajčata

4 vejce

obyčejný mléčný nebo kokosový jogurt (volitelně)

kysané zelí (volitelné)

1 hrst čerstvé bazalky (volitelně)

Návod na přípravu

1. Začněte rozehřátím velké litinové pánve na střední teplotu. Poté přidejte avokádový olej, který je známý pro své léčivé vlastnosti, spolu s harissou, červenou paprikou, česnekem a kořením. Vařte za občasného míchání, dokud směs nezhoustne.

2. Poté přidejte opečená rajčata a směs vařte dalších 10 minut.

3. Přidejte hrst čerstvé bazalky a zamíchejte, aby se promíchala. Potom pomocí vařečky ve směsi vytvořte čtyři prohlubně pro vejce.

4. Přidejte vejce na pánev a vařte odkryté dalších 10 minut, nebo dokud vejce nebudou hotová tak, jak je máte rádi.

5. Shakshuku podávejte s jogurtem, kyselým zelím a posypané čerstvou bazalkou.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat