Prostreno.cz

Naservírujte si zdravý sýr feta

Ne každý sýr je špatný, takže pokud jste milovníkem sýrů, ujistěte se, že si vyberete ten nejzdravější! Sýr feta může skutečně podporovat zdraví.

Sýr je lahodným, pikantním doplňkem mnoha jídel, ale s rostoucí popularitou zpracovaných mléčných výrobků se mu mnozí lidé vyhýbají.Sýr feta, vyrobený z ovčího a/nebo kozího mléka, je nutričně bohatou variantou bez pocitu viny. Feta je snáze stravitelná a mnohem méně alergenní a zánětlivá než sýry z kravského mléka, což je povzbuzující pro ty z vás, kteří mohou být citliví na mléčné výrobky.

Je však důležité si také pamatovat, že sýr feta s vysokým obsahem sodíku a nasycených tuků by se měl používat střídmě, ne každý den.

Co je sýr feta?

Slovo „feta“, které Řekové používají k označení tohoto oblíbeného sýra, pochází z italského slova fetta , což znamená „plátek“. Feta je měkký sýr ve slaném nálevu s kyselou chutí. Tradiční feta se vyrábí buď z čistého ovčího mléka, nebo z kombinace ovčího a kozího mléka (a ne více než 30 procent kozího mléka).

Nejstarší doložená zmínka o výrobě sýru feta byla v Řecku v osmém století před naším letopočtem. Technologie výroby tohoto sýra z ovčího a kozího mléka popsaná v Homérově Odyssei je ve skutečnosti podobná metodě, kterou používají moderní pastevci. Sýr feta, oblíbený ve starověkém Řecku, byl životně důležitý pro řeckou gastronomii.

Může chránit před rakovinou

Snad jednou z nejzajímavějších předností sýru feta je, že je potenciální potravinou bojující proti rakovině. Jako potravina bohatá na vápník vám sýr feta pomáhá chránit  tělo před různými typy rakoviny.

Podporuje zdraví kostí

Pravděpodobně už víte, že vápník je dobrý pro vaše kosti. Zvyšuje maximální kostní hmotu, zejména u dětí a dospívajících do 20 let. Čím větší je vaše maximální kostní hmota, tím menší je riziko osteoporózy a dalších stavů zahrnujících ztrátu kostní hmoty.

Posiluje imunitní systém

Další protein nacházející se ve výživě sýra feta se nazývá histidin. Tento protein byl zpočátku považován za důležitý pouze pro zdraví kojenců, ale později byl shledán nezbytným i u dospělých.

Když je histidin kombinován s vitaminem B6 (nachází se také v sýru feta), prochází molekulárním procesem, aby se stal histaminem. Tato sloučenina je součástí zánětlivého procesu. Ačkoli je obecně důležité odstranit z jídelníčku potraviny, které způsobují zánět, malý stupeň zánětu umožňuje vašemu imunitnímu systému bojovat s nemocí.

Střídmá konzumace potravin, jako je sýr feta, v kombinaci s dietou s vysokým obsahem antioxidantů na ochranu před poškozením nadměrného zánětu, může zajistit zdravý imunitní systém připravený bojovat s nemocí tak, jak byl původně navržen. Navíc jako bonus sýr feta obsahuje také probiotika, která také pomáhají vašemu imunitnímu systému bojovat s infekcí a nemocí!

Pomáhá udržovat zdravá střeva

Další dobrá stránka sýru feta je, že poskytuje užitečná probiotika! Probiotika jsou bakterie, které vystýlají vaše střeva. Když se pokazí, vaše tělo se stane živnou půdou pro bakterie, kvasinky, plísně, parazity a mnoho dalších velmi nepříjemných věcí.

Nejen, že probiotika posilují imunitu, ale umožňují vám udržet si zdravá střeva a vyhnout se mnoha trávicím problémům, které jsou běžné ve vysoce stresovém životním stylu.

Může pomoci předcházet bolestem hlavy

Sýr feta je dobrým zdrojem vitaminu B2 (riboflavin). Ten je považován za přírodní lék na bolesti hlavy a migrény. Strava bohatá na vitamin B2 může sloužit jako preventivní metoda k omezení migrén a jiných typů chronických bolestí hlavy.

Chrání oči

Lidé, jejichž strava obsahuje vysoký obsah vitaminu B2, jsou vystavení nižšímu riziku degenerativních očních onemocnění, jako je šedý zákal, keratokonus a glaukom (všechny jsou spojeny se stárnutím).

Může pomoci s anémií

Anémie souvisí s problémem s hemoglobinovou buňkou, která přenáší kyslík po celém těle. Když vaše tělo není schopno dostat dostatek kyslíku do buněk a tkání, je slabé a unavené. Ve spojení s nízkými hladinami železa, kyseliny listové nebo vitaminu B12 lze anémii přirozeně léčit některými potravinami a doplňováním nedostatkových živin. Proto vitamin B12 (a malé množství železa) obsažený v sýru feta může sloužit jako součást stravy v boji proti anémii.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7143250/ - celý článek





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat