Prostreno.cz

Pozor na fresh džusy, které vám mohou vám uškodit

Koupili jste si odšťavovač a už se těšíte, že své tělo každý den zaplavíte dávkou vitaminů a minerálů, radujete se, že jste konečně udělali něco pro své zdraví, protože přece nemůže být nic zdravějšího, než pravidelná konzumace čerstvě vymačkané šťávy. Jenže to nemusí být tak úplně pravda.

Na začátku je potřeba říct, že čerstvé, 100% ovocné nebo zeleninové šťávy – takzvané fresh džusy – opravdu dodají tělu spoustu prospěšných látek. Vitaminy, minerály a v menším množství také vlákninu. Navíc jsou mnohem prospěšnější než chemicky upravované nápoje obsahující řadu konzervantů a hlavně spoustu cukru (nebo umělých sladidel).

Fresh džusy navíc pomáhají z těla odplavovat škodliviny a přírodní cukry v nich nepoškozují zubní sklovinu. Takže jejich pití lze určitě doporučit. Jenže je potřeba dodržovat určitá pravidla a hlavně nezapomínat, že všeho moc škodí.

Doplňujte tekutiny

Předně není dobré započítávat fresh džusy do pitného režimu. Vzhledem k jejich hustotě je náš organismus bude muset během trávení naředit, takže je vždy doplňte vodou (nemusíte je zrovna hned ředit, tím byste si zkazili požitek, jen zkrátka nezapomínejte, že ačkoli jste sice pili, váš organismus spíše jedl a tekutiny mu budou scházet).

Fresh džusy byste také neměli nikdy konzumovat příliš rychle – tak velké množství rychle vypité ovocné šťávy by vám mohlo v těle „rozhodit“ hladinu cukru. Velký pozor by si měli dát hlavně diabetici.

Kolik denně?

Co se týče množství čerstvých ovocných nebo zeleninových šťáv, které byste měli vypít, i tady platí několik pravidel. Tak především se může stát, že pokud to s konzumací fresh džusů přeženete, může se to odrazit na vašem zažívání – k zvlášť pokud jste například citlivější na překyselení žaludku.

Abyste se těchto zdravých nápojů nemuseli vzdávat úplně, pijte jich jen menší množství a ředěné vodou. Můžete je také pít „na etapy“, to znamená po menších doušcích v průběhu delšího času. Ze začátku asi budete muset zkoušet metodou pokus-omyl, ale určitě najdete optimální množství, které vaše trávicí soustava „unese“.

Ovšem i pro ty, kteří s trávením problémy nemají, platí zásada, že fresh džus by měli „vyrobit“ z maximálně dvojnásobného množství ovoce nebo zeleniny, než kolik jsou schopni sníst na posezení (není proto dobré vypít šťávu z dvou kil jablek/pomerančů/grepů/mrkve/rajčat apod., protože v pevném stavu byste je do sebe asi nedostali). Optimální denní dávka je u zdravého člověka okolo 300 ml fresh džusu.

Málo vlákniny

Rozhodně platí, že pro výrobu fresh džusů byste měli používat jen kvalitní a čerstvé ovoce či zeleninu. Pokud si ale myslíte, díky jejich konzumaci můžete z jídelníčku tyto suroviny v „pevném skupenství“ úplně vypustit, jste na omylu. Ačkoli některé odšťavovače zachovají ve fresh džusech určitý podíl vlákniny, není to pro náš organismus dostačující množství. Pokud se tedy spolehnete pouze na fresh džusy, vaše trávení z toho nadšené nebude.

Všeho s rozumem

Zejména v letních měsících jsou fresh džusy zdravé a vítané osvěžení. Takže si je určitě dopřejte. Jen nezapomínejte, že nejsou všemocné, nenahradí ani čerstvé ovoce a zeleninu ani se v neředěném stavu nezapočítávají do pitného režimu. A i u nich platí, že přeženete-li to s množstvím, mohou vám spíše uškodit.
 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat