Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Polévky pro děti i dospělé, které v zimě zahřejí

Ano, to jsme MY ŽENY v redakci Bety.cz. Jsme jedinečné, tak jako každá z vás! Jsme jako puzzle, kde je na první pohled každý kousek jiný, ale když je dáte dohromady, perfektně to sedí!

Zobrazit další články autorky

21. 1. 2017 | Krok za krokem

Je po Vánocích a zima se přihlásila s plnou parádou. Teploty pod nulou, sníh se sype a sype. Minimálně další měsíc to nebude o moc lepší. Co nachystat pro děti jako svačinku či oběd po procházce v zimním království? Ideální je hutná polévka!

Česká kuchyně je na ně naštěstí bohatá a máme tak z čeho vybírat. Nabízíme vám inspiraci na polévky, které zahřejí a zasytí, ve variantách, jak je vaří v pražské rodinné kavárně Králík v rádiu.

Kterou vyzkoušíte jako první?

Mrkvová polévka

Na základní verzi mrkvové polévky budete potřebovat:

Postup: Mrkev oloupejte škrabkou, odkrojte konce a nakrájejte jí na střední kousky (netřeba na příliš jemno). Olej si rozpalte ve velkém hrnci a mrkev krátce zprudka orestujte. Poté ztlumte teplotu a nechejte mrkev, za občasného míchaní, změknout. Měkkou mrkev zalijte vývarem a nechejte je spolu 15 minut probublat. Vypněte plotýnku, chopte se tyčového mixéru a směs rozmixujte. Když se vám bude zdát směs příliš hustá, přilijte trochu vývaru, zamíchejte a zkontrolujte konzistenci. Až na závěr osolte a opepřete podle chuti.

Varianty mrkvové polévky pro dospělé: Pokud preferujete ostřejší nebo exotičtější chutě, než se vrhnete na mrkve, orestujte oloupané kousky zázvoru na oleji s čerstvým chilli. Pak postupujte stejně jako u jemné varianty mrkvové polévky. Dále můžete zpestřit polévku kokosovým mlékem, které přidejte ve chvíli, kdy máte změklou mrkev. Nechte mléko s mrkví chvílí probublat a pak zalijte vývarem.

TIP pro gurmány: Těsně před podáváním přidejte pár kapek limetové šťávy a čerstvý koriandr nebo na stůl dejte limety nakrájené na měsíčky, čerstvý koriandr a chilli, aby si každý přidal ingredience dle libosti.

Kulajda

Na kulajdu potřebujete:

  • brambory
  • žampiony nebo jiné jedlé houby
  • cibuli
  • kmín (obyčejný, ne římský)
  • 1 l vývaru (hovězí/kuřecí/zeleninový)
  • čerstvý kopr
  • smetanu s 32 % tuku (na šlehání)

Postup: Cibuli nakrájejte na jemno a zarestujte ve velkém hrnci dozlatova. Na restování použije nejlépe neutrální rostlinný olej. K cibuli postupně přidejte kmín a pak žampiony nakrájené na plátky, zarestujte. Co se týče hub, obzvláště pak žampionů, mějte na paměti, že se z nich dostane ven voda a scvrknou se přibližně o polovinu. Nekrájejte je proto na příliš tenké plátky, aby se vám “nerozšmelcovaly” na kaši. Až žampiony chytí tmavě hnědou barvu, zalijte tento základ vývarem a nechte ho provařit. Nyní můžete přidat brambory, aby se uvařily přímo v polévce. Pokud vás tlačí čas, uvařte si brambory v jiném hrnci a až pak je přidejte do polévky.

Jakmile začne vývar probublávat, přidejte smetanu. Chcete-li mít polévku jemnější, použijte více smetany, chcete-li ji mít “přírodnější”, pak méně. Opět nechte provařit. V dalším kroku polévku zahustěte. Obvykle se kulajda zahušťuje moukou, kterou si spojíme pomocí metličky s vlažnou vodou v misce, ale můžete použít i polentu nebo bramborový škrob. V obou případech si nejprve vytvořte směs s teplou vodou vedle v misce, jinak budou v polévce plavat žmolky. Pak přidejte ocet (nebo citronovou šťávu) dle chuti a důkladně promíchejte. Nakonec vmíchejte nasekaný čerstvý kopr.

Máte-li rádi vejce, prakticky všechny druhy úprav vajec vařením vám v kulajdě poslouží jako třešnička na dortu. Zdatným kuchařkám a kuchařům doporučujeme ztracené vejce, avšak stejnou parádu udělá i vajíčko naměkko.

Hráškový krém s mátou

Co budete potřebovat:

  • balení mraženého hrášku
  • čerstvou mátu
  • zeleninový nebo masový vývar
  • sůl a pepř
  • zakysanou smetanu nebo 12% smetanu (dle chuti)
  • citronovou šťávu dle chuti
  • mouku nebo škrob, pokud chcete polévku zahušťovat

Postup: Přiveďte vývar k varu, nasypte do něj mražený hrášek a vařte, dokud nezměkne. Vývar s hráškem rozmixujte na krém a přidejte čerstvou mátu a šťávu z jednoho citronu. Společně nechte chvíli probublat. Osolte a opepřete. Je-li polévka málo hustá, máte dvě možnosti. Přidat do vývaru další změklý hrášek nebo zahustit polévku moukou či škrobem (připravte si směs s teplou vodou v mističce bokem). Pokud chcete mít polévku jemnější, můžete přidat 12% smetanu. Zakysanou smetanu používejte na finální podávání polévky, nehodí se pro teplou kuchyni. Před servírováním polévky přidejte pár lístků máty nasekaných na drobno.

Dýňová polévka

Ingredience na dýňovou polévku:

  • 2–3 dýně hokkaido (lze i jiné, ale hokkaido se nemusí loupat)
  • několik kousků kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • celou skořici (1 “klacík”)
  • šťávu a kůru z pomerančů
  • 1 l vývaru (zeleninový/kuřecí/hovězí)

Postup: Dýně omyjte a vydlabejte jádra. Ta si můžete usušit s následně použít jako posyp do polévek či salátů. Dýně pokrájíme na středně velké kostičky (cca 2 x 2 cm), stejně tak kořenovou zeleninu. Zarestujte v hrnci na olivovém nebo rostlinném oleji. Restujte tak dlouho, až jsou ingredience změklé a dýně na povrchu lepkavé. Směs zalijte vývarem, přidejte skořici, pomerančovou šťávu a kůru podle chuti. Nechejte společně asi 30 minut povařit na mírném ohni. Vyjměte z hrnce skořici (má v oblibě zasekávat se v mixéru) a směs rozmixujte. Osolte, případně nařeďte vývarem, pokud je příliš hustá.

Tip: Stejný postup lze použít i pro přípravu exotičtější dýňovky. Rozdíl je v tom, že místo pomerančové šťávy a skořice povaříme změklé dýně s kokosovým mlékem či koriandrem.

Zdravé vánoční cukroví. Poradíme vám jak na to!

Kuře pečené s mangem

Kuře pečené s mangem

9 hlasů
1h a 5min 553 kJ 140 Kč

Nejčtenější články

Tip na oběd

Moravský vrabec se špenátem

12 hlasů
55min 450kJ 96 Kč

Moravský vrabec se špenátem nebo se zelím je česká kla...

Špagety s tuňákem

25 hlasů
40min 573kJ 59 Kč

Recept na rychle připravené pikantní špagety s tuňákem.