Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Zaměřeno na máslo. Triky, které s ním ještě neznáte

Kristýna Vágnerová více informací

Pořád ještě nechápe, že je z ní máma...A ani si nemyslí, že ji ten pocit opustí :) Ujídá malé Lucince a pak láteří nad váhou. Nadšeně testuje všechny dobroty, co do redakce dorazí.

Zobrazit další články autorky

06.10.2019 | Krok za krokem

Starší či žluklé máslo? Pokud máte po ruce jedlou sodu a kousek chleba, není nic ztraceno. Hodit by se mohl i preventivní fígl proti přepalování, nebo metoda rychlé výroby máslové pěny. Chcete podrobnosti?

Máslo patří mezi nejzákladnější potraviny v každé domácnosti. Potvrzuje to nejen pohled do českých lednic, ale i statistiky. Z nich jednoznačně vyplývá, že každý našinec sní přibližně 5 kilogramů másla ročně, přičemž průměr v Evropské unii je 3,6 kilogramu na osobu. Je tedy jasné, že jemná emulze mléčného tuku a vody je jednou z nejčastěji používaných surovin. Je to přesně váš případ? Možná stále neznáte všechny máslové triky. Pár si jich připomeneme, co vy na to?

S tvrdým máslem si poradí struhadlo

Zapomněli jste máslo včas vyndat z chladničky a teď ho ani s vypětím všech sil nemůžete zpracovat? Nezoufejte, není to konec světa. Zkuste ho nahrubo nastrouhat do misky, pak už půjde celkem snadno roztírat. Situace se dá zachránit i nahřátým nožem, nebo namočením másla v horké vodě.

Starší máslo osvěží jedlá soda

Pojali jste podezření, že výrobek už není tak docela v kondici, a proto máte obavy, jestli se ještě dá použít? Jistě, že ano. Smíchejte ho s trochou jedlé sody, nechte půl hodiny odstát, poté několikrát opláchněte ve studené vodě a osolte. Teď už vám ve vaření vůbec nic nebrání!

Nápravu žluklého másla zařídí pečivo

Podobná písnička – zjistili jste, že máslo, které nutně potřebujete, žlukne! Co si počít, když na cestu do obchodu nemáte čas ani náladu? Kostku rozpusťte, a jakmile zapění, přidejte do hrnce i opečenou kůrku chleba. Ideální příležitost k zužitkování staršího pečiva, které by jinak přišlo nazmar.

Prevence připálení s kapkou oleje

I mistr tesař se může utnout, takže připálení másla je vcelku obvyklou záležitostí patřící na seznam kuchyňských katastrof. Jak tomu příště zabránit? Při rozehřívání na pánvi se k máslu nebojte kápnout i trochu rostlinného oleje. Nebude se tak přepalovat, ani prskat na všechny strany, což jistě oceníte při následném úklidu.

Pěnové máslo vykouzlí mouka

Máslo s moukou tvoří skvělou dvojku. Jejich přátelskou spolupráci oceníte hlavně v případě, potřebujete-li utřít máslo do pěny. Stačí špetka mouky, ideálně na špičku nože, a rázem vám to půjde snadno i rychle od ruky! Tak proč zbytečně ztrácet čas?

Zařaďte do podzimní kuchyně červená masa

Grilované kuřecí kostky

Grilované kuřecí kostky

1 hlas
45min 901 kJ 160 Kč

Nejčtenější články

Tip na večeři

Vepřová pečeně s hruškou

9 hlasů
1h a 15min 774kJ 178 Kč

Skvělá vepřová pečeně netradičně.

Telecí závitky z trouby

11 hlasů
1h a 45min 570kJ 280 Kč

Telecí závitky pečené na rajčatech.