Prostreno.cz

Fígle s přípravou česneku

Jak uchovat česnek, který vám po vaření zbyde? Naložte ho do oleje, nebo rozemelte na prášek, takhle vám bude plně k dispozici ještě celé týdny! Pokud jde o odstranění česnekového pachu z rukou, s tím si poradí cukr a citron. Prozradíme vám ale i další zlepšováky!

Představovat česnek je nejspíš zcela zbytečné. Vždyť jde o nejstarší, nejrozšířenější a nejuniverzálnější kořenící přísadu, která se s výjimkou sladkých jídel používá k ochucování skoro všeho – masa, zeleniny, luštěnin, polévek, omáček, ryb, drůbeže, zvěřiny, marinád i majonéz. Také nadáte bez paličky česneku v kuchyni „ani ránu“? V tom případě omrkněte tyto triky, nikdy nevíte, kdy na ně může přijít řada…

Zápach na rukou, co drží jako přibitý

Po práci s česnekem si nejedna hospodyňka stěžuje na ostrý pach, který se na prstech a dlaních drží i několik hodin. Ještě jste nenašli způsob, jak se ho rychle a efektivně zbavit? Možností je hned několik. Staré babské rady velí strčit ruce pod vodovod, namazat je olejem a posypat cukrem. Po krátkém působení a následném oplachu by to mělo být v pořádku. Zabírá i citronová šťáva nebo odvar z mateřídoušky a rozmarýnu.

Česnek v prášku jako fajn způsob uchovávání

Chcete-li mít česnekový prášek vždy k dispozici, je dobré nejprve nechat stroužky opéct dozlatova v troubě a po vychladnutí je jednoduše rozemlít. Prášek pak uskladněte v hermeticky uzavřené nádobě, kde se vám dlouhou dobu nezkazí. U neslazených diet je tato ingredience užitečnou přísadou pro zvýraznění chuti potravin.

Zjemnění ostrého česneku

Víte předem, že vůně i chuť česneku je těžký kalibr, který by vašemu připravovanému pokrmu spíš uškodil, než prospěl? Raději nic neriskujte a zmírněte jeho sílu ponořením stroužků do osolené vody a následným odstraněním klíčku ze středu.

Snadnější loupání, co není o nervy

Nemáte času nazbyt, a to poslední, co by vám teď přišlo vhod, je boj s odolnými slupkami, které si nechtějí nechat říct? Na to existuje jednoduchý zlepšovák! Budete asi překvapení, jaká banalita rázem vyřeší váš problém – jedná se totiž o horkou vodu a pár minut působení. Pak už loupání půjde jako másle.

Co se zbytky? Šup s nimi do oleje

Když vám při vaření česnek zbyde, znamená to, že je s ním amen, protože v lednici do příště nevydrží? Ale kdepak, nařežte ho obvyklým způsobem a naložte do olivového oleje. Odtud si ho v případě potřeby vytáhnete, navíc olej po něm zůstane aromaticky provoněný, takže ho neváhejte využít k dochucení salátů či k pokapání toustů.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat