Prostreno.cz

Jednoduchý tip na ověření opravdové čerstvosti vajec

Koupili jste si vajíčka v domnění toho, že jsou absolutně čerstvá? Jak to ale spolehlivě poznat? Nespoléhejte na razítka a včas vyřaďte kusy, které by vašemu organismu rozhodně dobře neudělaly!

Podle statistik se ročně vyhodí asi 5 miliard vajec (1), přičemž spousta z nich se může konzumovat i po uplynutí avizované doby použitelnosti. Čísla, která totiž bývají na vejcích „zvěčněná“, nejsou všechno. Které metody překvapivě přesně určí, jestli vejce bez obav můžete konzumovat?

Světelný test

Držte vejce proti světlému zdroji. Budete mít možnost vidět vzduchovou kapsu na zaoblené straně vajíčka. Je-li vzduchová kapsa tenčí než 3,175 milimetru, vejce jsou čerstvá a lze je jíst. V případě, že je však vzduchová kapsa velká (a žloutek tmavší), vejce vyhoďte (2).

Plovací test

Plovací test je jedním z nejlepších způsobů, jak oddělit dobré kusy od těch špatných. Jediné, co musíte udělat, je naplnit misku vodou a jemně do ní vložit vejce. Pokud klesnou na dno, jsou čerstvá. To, že patří k těm starším, nicméně stále je dobré je jíst, poznáte tak, že se na dně vzpřímeně postaví – v jednom rohu mísy, nebo začnou balancovat. Pak jim je asi tak týden. Vajíčka se vznášejí? Okamžitě je zlikvidujte. Taková vajíčka jsou buď již zkažená, nebo k tomu brzy dojde (2). A jak to celé funguje?

Důvodem, proč se vejce během určité doby vznáší k hladině, je odpařování jeho obsahu skořápkou. Vzniklá dutina je nahrazena vzduchem. A platí, že čím více je vzduchu ve vajíčku, tím lépe je vodou nadnášeno – samozřejmě v neprospěch věci (2).

Vizuální a světelný test

Očichávání vajec je jednou z nejstarších metod kontroly. Je třeba zjistit, zda má vajíčko sírovou vůni. Nejste si jistí? Zkontrolujte, zda na vaječné skořápce nejsou praskliny a slizké nebo sypké usazeniny. Ty ukazují na přítomnost bakterií a růst plísní. Váháte-li, vejce rozklepněte a zaměřte se na žloutek. Žloutek starého vajíčka se rozšíří, „rozprostře“ (není vyboulený), ale u toho čerstvého zůstává kopulovitý tvar. Navíc k němu bílek těsně přiléhá (2).

Vejce zůstávají čerstvá až 21–30 dnů po datu prodeje. Jen ujistěte se, že jste je uložili do chladničky poté, co tato lhůta vypršela (doporučuje se hlavní prostor lednice). A jak s vejci nakládat, aby zůstala čerstvá co nejdéle? Chladná teplota ledničky zabrání růstu bakterií a plísní. Vejce před uskladněním nemyjte, odstraňuje se tak vrstva, která ho chrání před nezvanými návštěvníky (2).

Zdroj: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224420306324, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8371161/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat