Prostreno.cz

Bezinkový sirup

Skvělá vůně i chuť, hodí se nejen k přípravě skvělé limonády.

Ohodnotit
(7 hlasů)
  • 4h a 10min

    4h a 0min příprava

    10min vaření

  • 427 kJ / 102 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny5g
sacharidy22g
tuky1g

Ingredience na


Postup přípravy

  1. Květy nasbírejte za sucha, těsně po rozkvětu, a nůžkami ostříhejte stonky, květy otřepte a lehce omyjte ve vodě. Jde o to, aby na květech zůstalo co nejvíce pylu, který právě dává sirupu skvělé aroma.
  2. Převařte 2 l vody.
  3. Do velké skleněné mísy, nerezového hrnce nebo jiné nádoby nasypte 1 kg pískového cukru a zalijte ho vařící vodou. Promíchejte, aby se cukr rozpustil, a nechte zchladnout. Pak vmíchejte kyselinu citronovou.
  4. Mezitím omyjte citróny, odkrojte konce a oloupejte škrabkou kůru.
  5. Citrónovou kůru přidejte do nálevu spolu s citrony nakrájenými na silnější plátky.
  6. Nakonec přidejte oprané květy bezu a promíchejte, aby bylo vše ponořené.
  7. Přikryjte čistou utěrkou a nechte louhovat alespoň 2-3 dny. Kontrolujte, zda jsou květy ponořené a občas vše zamíchejte.
  8. Připravte si sterilizované sklenice.
  9. Vylouhovaný sirup propasírujte pře jemného sítko. Mírné zakalení nevadí.
  10. Pomocí trychtýře přelijte sirup do sklenic.
  11. Uzavřené sklenice skladujte v chladnu a temnu, vydrží až měsíc.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Bezinkový sirup

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat