Prostreno.cz

Kerblíková polévka

Denní dávku vitamínů můžete doplnit jednoduchou polévkou z brambor a čerstvého kerblíku. Tato bylinka obsahuje velké množství vitamínu C a A. Obsažen je v ní také hořčík, železo a karoten.

Ohodnotit
(1 hlasů)
  • 40min

    15min příprava

    25min vaření

  • 273 kJ / 65 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny2g
sacharidy10g
tuky3g

Ingredience na

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 ks větších brambor
  • 2 ks jemně nasekané šalotky
  • 1,2 l domácího zeleninového vývaru
  • 5 lístků hlávkového salátu
  • 0,5 svazku kerblíku
  • 200 ml smetany
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky mletého pepře

Postup přípravy

  1. V hrnci na rozehřátém másle nechte zesklovatět šalotku.
  2. Zasypte moukou a 2 minuty míchejte.
  3. Za stálého míchání přilijte vývar.
  4. Přidejte nakrájené brambory a vařte 15 minut.
  5. Ke konci vaření přidejte polovinu nasekaného kerblíku a listy salátu.
  6. Polévku rozmixujte, zjemněte smetanou a vařte 5 minut.
  7. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  8. Podávejte se zbývajícím kerblíkem.

TIP:

Kerblík byl oblíbenou bylinou při vaření u našich prababiček. Listy kerblíku jsou nasládlé a mají kořeněno sladkou až anýzovou chuť. Nejlepší chuť mají mladé listy kerblíku, ty jsou totiž nejvíce aromatické. Je třeba je sklízet ještě před zahájením květu.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Kerblíková polévka

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat