Špaldový chléb
Pečení chleba není vůbec složité, odměnou je voňavý výsledek.
-
1h a 45min
60min příprava
45min vaření
-
1467 kJ / 350 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny12g
sacharidy40g
tuky16g
Ingredience na
- 350 g
hrubé špaldové mouky
- 350 g
hladké špaldové mouky
- 20 g
droždí
- 280 ml
vody
- podle potřeby více
- 15 g
soli
- 0.5 hrnku
dýňových semínek
- 0.5 hrnku
slunečnicových semínek
- 0.5 hrnku
světlých sezamových semínek
- Na vymazání
- 2 lžíce
rostlinného oleje
Postup přípravy
- Mouku a sůl prosejte do misky.
- Přímo do mouky rozdrobte droždí, není třeba je nechat vzejít zvlášť. Vyhnete se tak dvojímu kynutí.
- Přidejte slunečnicová semínka, polovinu dýňových semínek a pečlivě je smíchejte s moukou.
- K mouce postupně přilijte vodu a vypracujte hladké těsto. Kolik vody budete potřebovat záleží na kvalitě mouky.
- Těsto vyklopte na mírně pomoučenou pracovní plochu a důkladně prohněťte. Pokud máte pocit, že je těsto příliš hutné, nebo se naopak lepí, můžete přidat trochu tekutiny, případně mouku.
- Těsto nechte přibližně půl hodiny kynout.
- Troubu předehřejte na 220 °C.
- Dvě formy (nejlépe ty které používáte na biskupský chlebíček) důkladně vymažte kvalitním rostlinným olejem.
- Vykynuté těsto vložte do připravených forem.
- Posypte semínky a pečte přibližně 30-40 minut, až se chléb zvedne a zezlátne. Délka pečení záleží na výkonu trouby.
- Do trouby můžete vložit nádobu s vodou – vznikající pára chléb zvláční.
TIP:
Do těsta můžete vmíchat jemně nasekané ořechy.