Prostreno.cz

Zapečené batáty se zeleninou

Batáty obsahují hlavně škrob, ale i cukr, díky němuž mají přirozeně nasládlou chuť, kterou lze přirovnat k chuti dýně. Vyzkoušejte batáty zapečené s mrkví, kedlubnou a smetanou se sýrem.

Ohodnotit
(2 hlasů)
  • 1h a 25min

    25min příprava

    60min vaření

  • 668 kJ / 159 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny6g
sacharidy22g
tuky5g

Ingredience na

  • 300 g mrkve
  • 500 g batátů
  • 1 ks velké kedlubny
  • 400 ml smetany na vaření
  • 1 lžička bylinkové soli
  • 0.5 lžičky mletého bílého pepře
  • 150 g strouhaného tvrdého sýra - dle vlastní chuti
  • Na posypání
  • 0.5 lžičky mleté červené papriky
  • 1.5 hrnku panko strouhanky
  • Na vymazání
  • 2 lžíce másla

Postup přípravy

  1. Oloupanou zeleninu nakrájejte na tenké plátky.
  2. Troubu předehřejte na 190 °C.
  3. Zapékací misku vymažte máslem.
  4. Smetanu promíchejte se solí, pepřem a polovinou sýra.
  5. Do zapékací misky uložte polovinu batátů, pak nakrájenou kedlubnu, nakrájenou mrkev a nakonec zbytek batátů.
  6. Zeleninu zalijte smetanou se sýrem, přikryjte a pečte v předehřáté troubě 35-40 minut.
  7. V misce smíchejte panko strouhanku, mletou papriku a druhou polovinu sýra.
  8. Zeleninu odkryjte, posypte připravenou strouhankou se sýrem a paprikou, teplotu trouby snižte na 170 °C a pečte 15 minut.

TIP:

Můžete přidat tenké plátky nakrájené šunkové klobásy.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Zapečené batáty se zeleninou

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat