Prostreno.cz

Luxusní žemlovka

Nečekejte žemlovku ze zbytků za málo korun, ale luxusní provedení pro ty, kteří nemusí klasiku, ale dopřejí si luxusnější provedení.

  • 2h a 0min

    45min příprava

    1h a 15min vaření

  • 905 kJ / 216 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny4g
sacharidy23g
tuky10g

Ingredience na

  • 1 balení mléčných houstiček
  • 250 g mascarpone
  • 250 g tučného tvarohu kostka
  • 5 ks vajec
  • 100 g cukru - podle chuti
  • 5 ks jablek
  • 2 hrsti rozinek - namočené a propláchnuté
  • 200 ml mléka - podle potřeby
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 70 g másla - na vymazání a na pokladení
  • 1 balení vanilkového cukru

Postup přípravy

  1. Žloutky oddělíme od bílků, jablka oloupeme a nakrájíme na plátky, mléčné houstičky rozpůlíme, plech, nebo nádobu remosky vymažeme máslem.
  2. Do misky šlehače dáme celé mascarpone (studené), smetanu na šlehání (studená), vanilkový cukr a cukr podle chuti (cca 100 g) a šleháme do tuhé konzistence.
  3. Mezi tím našleháme žloutky do světlé pěny (cca 5 minut dle výkonu šlehače) a postupně zašleháváme mléko - vznikne krásná krémová a napěněná, "skoro" palačinkové konzistence. Do této směsi namáčíme poloviny houstiček a klademe na dno - dáme polovinu množství - dle velikosti plechu/remosky.
  4. Do vyšlehaného mascarpone zašleháme tučný tvaroh a přidáme dle hustoty mléko (stačí max 1 deci) a přidáme cukr podle chuti. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který tvoří špičky a nelze vyklopit. Sníh jemně vmícháme do směsi mascarpone a tvarohu. Směs se stane krásně nadýchanou a po upečení zpevní.
  5. Na namočené a nakladené houstičky na dně plechu rozetřeme směs mascarpone s tvarohem, poklademe plátky jablek a zasypeme rozinkami řádně propláchnutými a okapanými na sítě. Na vrch opět poklademe namočenými polovinami mléčných houstiček. Na vrch poklademe tenkými plátky másla.
  6. Pokud zapékáte v remosce, doporučuji před pečením zakrýt rovnou alobalem, aby se žemlovka nepřipékala a hezky se propekla, doba pečení cca 90 minut. Na plechu do trouby, horní i spodní ohřev na 165 - 180 °C, dle vlastních zkušeností s vaší troubou přibližně 75 minut, pečeme dozlatova. Podáváme teplé, ale i studená je velmi chutná.

TIP:

Celá žemlovka lze "vrstvit" (do remosky se vejde jen 1 vrstva, na vysoký plech či zapékací mísy i dvě vrstvy), ale je nutné znásobit množství surovin.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Luxusní žemlovka

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat