Prostreno.cz

Voňavý hráškový krém s krutony

Hráškový krém vám zachutná nejen jako první chod, ale v létě, z čerstvého hrášku, poslouží také jako výtečná lehká večeře.

  • 35min

    5min příprava

    30min vaření

  • 549 kJ / 131 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny3g
sacharidy18g
tuky5g

Ingredience na

  • 250-300 g hrášku - čerstvého nebo mraženého
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 150 ml mléka
  • 70 g hladké mouky
  • 30 g másla
  • 1 l drůbežího vývaru - lze nahradit i zeleninovým vývarem, popřipadě i studenou vodou
  • pepř a sůl
  • špetka mleté skočice
  • hrst kuliček hrášku - na ozdobu
  • 2 plátky chleba - na opečené kostičky na ozdobu
  • 4 snítky bazalky

Postup přípravy

  1. V hrnci si z másla a mouky připravte světlou jíšku. Za stálého šlehání do jíšky přilejte vývar. Osolte a dále vařte asi 15-20 minut.
  2. Do polévky přilejte mléko a až začne znovu vařit, přidejte hrášek a vařte dokud není měkký - to u mraženého trvá asi 5 minut, u čerstvého asi 10 minut. Polévku odstavte z plotny a ponorným ručním mixérem vše rozmixujte do hladka. Chcete-li, aby byl krém bez hrudek, můžete ho ještě zcedit přes jemný cedník.
  3. Na závěr přidejte do polévky smetanu a znovu prohřejte. Je-li potřeba dochuťte solí a čerstvým mletým pepřem.
  4. Hráškový krém servírujte se skořicí, kuličkami hrášku, chlebovými krutonky a snítkem bazalky.

TIP:

Krém můžete ovonět také kousky osmažené slaniny. Na ozdobu lze použít i lžičku smetany.





Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ohodnoťte recept:
Voňavý hráškový krém s krutony

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat