Prostreno.cz

Ruský boršč

Tato polévka nepolévka, kterou si nejlépe vychutnáte s čerstvým pečivem pomazaným máslem nebo sádlem, je sice náročnější na přípravu, ale výsledek rozhodně stojí za to.

  • 1h a 5min

    20min příprava

    45min vaření

  • 478 kJ / 114 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny6g
sacharidy7g
tuky7g

Ingredience na

  • 250 g hovězí kližky
  • 250 g hovězího předního masa - s kostí
  • 100 g špeku - nebo anglická slanina v celku
  • 150 g hlávkového zelí - asi 1/4 menší hlávky
  • 1 ks brambory
  • 150 g kořenové zeleniny - z toho 1/3 mrkve, 1/3 celeru, 1/3 petržele
  • 1 ks cibule
  • 2 ks červené řepy
  • 1 plechovka krájených rajčat - asi 400 g
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 5 lístků bobkového listu
  • 2 lžíce sladké papriky
  • sůl a pepř
  • vinný ocet - nebo šťáva z citronu

Postup přípravy

  1. Maso nakrájejte na kostky a spolu s kořením ho vařte do měkka. Po uvaření vyndejte kost a stáhněte z povrchu pěnu. V druhém hrnci si uvařte doměkka červenou řepu.
  2. Zeleninu nakrájejte na kostičky a osmahněte ji na špeku. Přidejte konzervu krájených rajčat i se šťávou. Posypejte sladkou paprikou a nechte chvíli probublat. Směs přelejte do vývaru s masem. Přidejte vařenou, na kostičky pokrájenou, červenou řepu a společně vařte asi 20 minut.
  3. Ke konci vaření přidejte zelí a krátce vše povařte. Polévku nakonec dochuťte solí, pepřem a vinným octem nebo citronovou šťávou.

TIP:

Hlavní ingredienci všech borščů je červená řepa, kterou vařte odděleně od zbývající zeleniny. Doba nutná k její tepelné úpravě je totiž delší než u zbylých surovin. Aby si řepa uchovala výraznou červenou barvu, postříkejte ji před dušením octem a dobře promícháme.





Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ohodnoťte recept:
Ruský boršč

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat