Roláda z králíka
Králík provoněný šalvějí a rozmarýnem.
-
2h a 30min
40min příprava
1h a 50min vaření
-
659 kJ / 157 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny8g
sacharidy13g
tuky8g
Ingredience na
- 750-1000 g
vykostěného králíka
- 4 stroužky
česneku
- 100 g
slaniny
- 200 ml
bílého vína
- 1 snítka
šalvěje
- 1 snítka
rozmarýnu
- 1 lžička
semínek fenyklu
- 2 ks
bobkového listu
- 40 ml
oleje
- 4 špetky
hrubé soli
- 4 špetky
mletého pepře
- Na omáčku
- 1 stonek
řapíkatého celeru
- nakrájený
- 1 ks
cibule
- 1 ks
mrkve
- 150 ml
hovězího vývaru
- 2 lžíce
rajčatového protlaku
Postup přípravy
- Králíka trochu nařežte a naklepejte, aby vznikla stejně tlustá vrstva masa.
- Rozmarýn, fenykl, šalvěj a česnek nasekejte na jemno, přidejte sůl a promíchejte. Králičí maso potřete olejem a posypte bylinkovou směsí. Bylinky přikryjte plátky slaniny a vše zabalte do rolády.
- Roládu převážte potravinovým provázkem a ze všech stran orestujte na olivovém oleji. Přilijte bílé víno, po vypaření alkoholu zalijte sklenkou vody a nechte pod pokličkou dusit alespoň hodinu.
- Po uplynulé době maso vyndejte, nakrájejte na plátky a zalijte omáčkou fondo bruno, podávejte například s pečivem nebo s bramborami.
- Fondo bruno – králičí kosti opečte s mrkví, řapíkatým celerem a cibulí v troubě, potom vše dejte na pánev a orestujte na olivovém oleji, přidejte rajčatový koncentrát a zalijte hovězím vývarem, pomalu duste a redukujte do husté omáčky.