Prostreno.cz

Dýňová polévka pečená v dýni

Dýně nemusí sloužit jen jako ozdoba. Můžete si na ní i skvěle pochutnat. Zkuste tento jednoduchý recept na dýňovou polévku pečenou v dýni.

Ohodnotit
(17 hlasů)
  • 1h a 20min

    20min příprava

    60min vaření

  • 333 kJ / 79 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny3g
sacharidy7g
tuky5g

Ingredience na

  • 2-3 kg dýně
  • 5 ks cibulek - šalotek
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml šlehačky - nebo smetany
  • 100 g parmazánu - strouhaného
  • 150 g sýra s intenzivnější chutí - Greyzer nebo Raclet
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 250 ml vody
  • sůl a pepř
  • 1 hrst lístků bazalky - nebo muškátový oříšek
  • bílé pečivo nebo toasty
  • čerstvá petrželka

Postup přípravy

  1. Připravte si dýni Hokaido nebo jinou lahůdkovou dýni asi tak 2-3 kg. Může být větší podle počtu strávníků, ale aby se vešla do trouby. Dýni odkrojte tak, aby se dala vydlabat, ale odkrojená část musí být použitelná jako víko. Dužinu zbavte vláken se semínky a tuhou část vykrájejte. Musíte dát pozor, abyste dýni neprokrojily jinak byste jí už nemohli použít na zapečení. Tloušťka kury i se zbývající dužinou je asi tak na tloušťku prstu.
  2. Vydlabanou dužinu nakrájejte na menší kousky. V hrnci si na másle a olivovým oleji zpěňte nakrájenou šalotku. Přidejte nakrájený česnem, tak aby nezhnědnul a potom dýni krátce orestujte, osolte, opepřete a zalijte vodou a duste do změknutí.
  3. Těsně před změknutím přidejte několik lístků bazalky. Potom ještě horké vše rozmixujte, přilijte smetanu a dochuťte solí a krátce prohřejte a přidejte sýr parmezán, aby se v polévce rozpustil.
  4. Polévka by neměla být příliš hustá asi jako smetana. Zapečení ještě zhoustne. Bílé pečivo nebo toasty nakrájejte na kousky nasucho opečte, aby byly křupavé. Počítejte asi tak tři kousky na jednu porci.
  5. Potom vezměte vydlabanou dýni a na dno naklaďte několik kousků toastů, na které jste navršily strouhaný sýr Raclet, zalijte to připravenou polévkou tak, aby byly ponořené a tak pokračujte, dokud máte toasty. To celé zakryjte dýňovým víkem a dejte do předehřáté trouby cca na 200°C asi tak na 30 minut zapéct. Musíte to, ale kontrolovat, aby se vám dýně nerozpekla a nezhroutila se.
  6. V talíři dozdobte sekanou petrželkou.



Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    84,80g
  • Sacharidy:

    122,20g
    • Cukry:

      17,48g
  • Tuky:

    255,28g
  • Vláknina:

    11,00g

Aktivita pro spálení: 79 kcal

9

minut jízdy na kole

7

minut běhu

23

minut uklízení



Podobné recepty

Dýňová polévka

(31 hlasů)
30min
182 kJ

Celerová polévka s dýni

(26 hlasů)
40min
392 kJ

Sladká dýňová polévka

(20 hlasů)
35min
190 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Dýňová polévka pečená v dýni

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat