Prostreno.cz

Carpaccio z červené řepy a sýra

Máte rádi carpaccio ze svíčkové nebo z lososa? Pak určitě zkuste i recept na carpaccio z červené řepy se sýrem.

  • 1h a 20min

    20min příprava

    60min vaření

  • 560 kJ / 134 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny5g
sacharidy5g
tuky11g

Ingredience na

  • 2 ks větší červené řepy
  • 4 hrsti rukoly
  • 100 g měkkého sýra - může být kozí nebo i mozzarella
  • Na ozdobu
  • 1 hrst piniových oříšků
  • Na zálivku
  • šťáva z 1 citronu
  • balzamikový ocet
  • sůl a pepř

Postup přípravy

  1. Zahřejte troubu na 190°C. Řepu omyjte a zabalte do dvojí vrstvy alobalu. Pečte doměkka v předehřáté troubě, připravte se, že to bude trvat nejméně hodinu. Že je řapa hotová poznáte tak, že by jí měla hladce projít špejle. Řepu si však můžete upéct i den předem.
  2. Oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Rozdělte na talíře a nechte dochladnout.
  3. Smíchejte ingredience na zálivku. Řepu podávejte zakapanou zálivkou, posypanou omytou rukolou a natrhaným sýrem. Nakonec můžete carpaccio ozdobit piniovými oříšky.

TIP:

Červená řepa je známá jako prostředek k posílení imunitního systému, plná přírodních látek bránicích vzniku rakoviny. Ze všech druhů zeleniny má řepa snad nejvyšší obsah cukru - ve 100 g porci je ho přibližně lžička. Z hlediska výživy je čerstvě uvařená řepa stejně dobrým, ne-li lepším zdrojem živin než syrová. Obsahuje dokonce vyšší hladinu většiny minerálních látek, zejména draslíku, zachovává se i dostatek většiny vitamínů včetně vitaminu C a dochází pouze k nepatrnému úbytku kyseliny listové. Aby si však zachovala veškeré živiny a barvu, před tepelnou úpravou ji neloupejte.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Carpaccio z červené řepy a sýra

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat