Prostreno.cz

Vláčný mazanec

klasický recept na velikonoční mazanec
Ohodnotit
(23 hlasů)
  • 2h a 45min

    2h a 0min příprava

    45min vaření

  • 1080 kJ / 258 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny6g
sacharidy37g
tuky7g

Ingredience na

  • 4 lžíce rumu
  • 150 g rozinek
  • 42 g droždí
  • 400 ml vlažného mléka
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 kg hladké mouky
  • 1/2 lžičky citrónové kůry
  • 4 ks vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 40 g másla - + vrchovatá lžíce
  • 1 lžíce sádla
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • Na posypání
  • 50 g plátků mandlí

Postup přípravy

  1. Rum přelijte do misky a namočte do něj rozinky, aby alkohol pořádně nasákly.
  2. Pusťte se do kvásku: droždí, část vlažného mléka a trochu cukru rozmíchejte a nechte vykvasit.
  3. V míse smíchejte mouku, zbylý cukr i mléko, rozinky s rumem, citrónovou kůru, tři vajíčka, sůl, rozpuštěný tuk (máslo, sádlo) i olej.
  4. Přidejte hotový kvásek a vypracujte těsto,nechte hodinu kynout.
  5. Vykynuté těsto přemístěte na vál, propracujte ho a pak rozdělte na dva díly a vypracujte bochníky.
  6. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě třicet minut kynout
  7. Poté je pomažte rozšlehaným vajíčkem a zasypte plátky mandlí.
  8. Pečte při 180 °C pětatřicet až čtyřicet minut.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Vláčný mazanec

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat