Prostreno.cz

Artyčoky s mozzarellou

Stonky mladých artyčoků jsou skutečnou delikatesou.

Ohodnotit
(20 hlasů)
  • 60min

    20min příprava

    40min vaření

  • 660 kJ / 157 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny9g
sacharidy16g
tuky9g

Ingredience na

  • 5 ks artyčoků
  • 2 ks citrónu
  • 300 g mozzarelly
  • 200 g strouhaného parmazánu
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 3 špetky soli
  • 4 lžíce olivového oleje

Postup přípravy

  1. Artyčoky omyjte,odstraňte vrchní tvrdé listy,aby zůstaly jen srdíčka. Nakrájejte na plátky a v osolené vařící vodě blanšírujte 5 minut.
  2. Sceďte, dejte do mísy ze studenou vodou a citronovou šťávou. Nechte 10 minut. Sceďte a osušte ubrouskem. Obalte v hladké mouce a orestujte do růžova. Nechte na ubrousku okapat od oleje.
  3. Mozzarellu nakrájejte na plátky. Do menší vymazané zapékací mísy uložte plátky artyčoků, osolte, posypte parmazánem, na artyčoky položte plátky mozzarelly, opět artyčoky, mozzarellu a nakonec artyčoky, které posypte parmazánem. Dejte zápect do trouby na 200°C na 30-40 minut.

TIP:

Jídla z artyčoků mají skvělé dietetické vlastnosti. Hodí se pro diabetiky, protože obsahují inulin. Vhodné jsou i pro pacienty se žlučníkovými chorobami, záněty nebo s cirhózou jater. Artyčok podporuje detoxikační činnost jater, tvorbu a vylučování žluči i trávicích enzymů. Zlepšuje trávení i látkovou výměnu. Má i účinky protialergické, což se uplatňuje především při léčbě ekzémů.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Artyčoky s mozzarellou

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat