Prostreno.cz

Vyprat se dají i skvrny od kávy, rtěnky a motorového oleje

Manžel se vrátil celý od oleje, dítě si odřelo loket a fleky od krve „zdobí“ jeho tričko a vy jste zase sváteční ubrus polila kávou. Už teď se děsíte, jak tohle nadělení vyperete? Babské rady si s tím snadno poradí!

Geniální prací prášek z reklamy, co na obrazovce slibuje zázraky, se nějak neosvědčil? Kostky v podobě znečištěného oblečení jsou sice vrženy, ale to ještě neznamená, že byste měli házet flintu do žita a nechat se zastrašit. Právě naopak! Použijte zbraně našich babiček, před kterými skvrny berou nohy na ramena!

S pryskyřicí zatočí terpentýn

Lesní pryskyřice bývá pěkně odolným protivníkem. Pokud ještě zaschne, o to hůř se čistí, a „nabalí“ na sebe další nečistoty. Oděv se ale pořád dá zachránit. Vydrhněte postižené místo hadříkem napuštěným v terpentýnu, poté ho namydlete, opláchněte a vyperte jako obvykle.

Na motorový olej jedině máslo

Šmouh od oleje a dehtu se zbavíte potřením nějaké mastné látky – obzvlášť vhodné je máslo. Pak už jen stačí kapka terpentýnu a ruční praní v mýdlové vodě. V případě nutnosti postup opakujte.

Proti krvi zabojuje aspirin

Věděli jste, že aspirin ředí krev, a proto by ho neměli užívat osoby s poruchou srážlivosti? Tak přesně tato vlastnost léku je teď velkou výhodou. Ve sklenici rozpusťte jednu tabletu, roztok nalijte tam, kde má udělat dobro, promněte a látku hoďte do pračky. Zapněte příslušný program a je po problému.

Na mastnotu platí umělé sladidlo

Při vaření na vás vystříklo něco mastného? Nevadí. Opravdovým mistrem v kategorii běžných čističů je sypké umělé sladidlo. To si ihned poradí s jakoukoli kaňkou od jídla. Na zaschlé fleky moc nefunguje, ale pokud si „katastrofy“ všimnete včas, nic není ztraceno. Trn z paty vám vytáhne také dětský zásyp.

Rtěnku zneškodníte lakem na vlasy

Tvářenky a rtěnky jsou nezbytností každé ženy. Občas se ale kosmetické produkty objeví tam, kde to rozhodně není potřeba. Hlavně když vyklouznou z ruky! Až se vám to „povede“ příště, skvrnu postříkejte lakem na vlasy a oblečení vyperte, jak jste zvyklí.

S červeným vínem si poradí mléko

Pokud máte to „štěstí v neštěstí“ a víno přistálo na bavlněném materiálu, můžete si oddechnout. Polijte garderobu horkým mlékem, proveďte lehkou masáž a potom s ní šup do pračky.

Kávu vyřeší solamyl

Ukápla vám káva na sváteční ubrus? Hlavně klid. Ihned tekutou nepříjemnost hojně posypte solamylem. Škrobová moučka do sebe nasákne všechnu špínu. Jako první pomoc nemá tahle metoda konkurenci!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat