Prostreno.cz

Máta v kuchyni. Nejlépe se hodí k masu a do nápojů

Máte na zahrádce mátu peprnou a už nevíte, jak její bohatou úrodu zužitkovat? Svolejte své známé, přátele i sousedy a pozvěte je na zahradní večírek. Podávat se bude mojito, mátový ledový čaj, salát i omáčka!

Máta k létu neodmyslitelně patří. Pravdou je, že právě v horkých teplotách vám poslouží ze všeho nejlépe. Hodí se při přípravě osvěžujících nápojů, koktejlů i lehkých salátů. Plánujete zahradní party? Pak na ni rozhodně nezapomeňte a vykouzlete pohoštění ve svěžím stylu! Jaké mátové dobroty se přímo nabízejí?

Mojito. Kubánská klasika

Že tenhle legendární koktejl doma nikdy neděláte? Velká chyba. Není to vůbec nic složitého! Připravte si 4 cl bílého rumu, 1 limetku, 3 lžičky třtinového cukru, pár lístků máty a sodovku na dolití. Ve vyšší sklenici rozmačkejte mátu s cukrem, zalijte rumem, limetovou šťávou, přihoďte kostky ledu či ledovou tříšť a po okraj dolijte sodu. Vidíte, snadnější už to být ani nemůže…

Mátový ledový čaj. Něco pro abstinenty

Co je potřeba? 250 mililitrů vody, hrst čerstvé máty, šťáva ze 4 citronů, 700 mililitrů minerální vody, med na oslazení a led. Nejprve udělejte čaj z vroucí vody a máty. Po deseti minutách louhování přimíchejte med a nechte nápoj vychladnout. Následně vmíchejte citronovou šťávu, minerálku a přelijte do sklenic, z nichž každou ozdobte ještě kolečkem citronu. Brčko nesmí chybět!

Mátová omáčka. K masu značka ideál

Potřebné ingredience na výrobu jsou 2 bílé jogurty, 1 lžička sladké červené papriky, stejné množství kari, špetka soli a hrst máty nasekané najemno. Všechny suroviny rozmixujte v robotu do konzistence hladké hmoty a dejte vychladit do lednice. Mátová omáčka skvěle nahradí klasickou tatarku a ke steaku náramně ladí. Také je o dost zdravější, protože si nemusíte lámat hlavu s množstvím přijatých kalorií.

Letní salát s mátou. Jídlo, co je fit

Výhodou tohoto receptu je, že si ho přizpůsobíte podle svého gusta. Když se budeme držet obvyklých surovin, určitě sáhnete po hlávkovém salátu, olivách, rajčatech, paprice, citronové šťávě, pepři, soli a olivovém oleji. To je takový klasický základ! Ať už zvolíte jakýkoli poměr či ingredience, nezapomeňte do mísy přidat i nasekaný svazek máty. Pokrm získá zcela jiný nádech.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat