Prostreno.cz

Do kávy nebo do koupele. Na co všechno lze použít pomerančovou kůru

Mnoho vašich kolegů či známých se potýká s nachlazením a chřipkou, a tak loupete jeden pomeranč za druhým, aby vás vitamin C ochránil před stejným osudem? Nevyhazujte kůru! Bude se vám hodit na zátop i jako prášek do koupele!

I když se jaro pomalu, ale jistě blíží, citrusové plody hrají v tomto období hlavní roli. Zde je několik unikátních způsobů využití pomerančové kůry, o kterých musíte vědět!

Vylepšení marinády nebo kávy

Kůra z chemicky neošetřeného pomeranče (nebo minimálně velmi důkladně omytého) se hodí do marinád na maso. Pokud se chystáte připravovat nějakou tu masovou dobrotu, přidejte do směsi oleje a koření i čerstvou pomerančovou kůru. Nechte společně s masem odležet tak, aby se všechny ingredience spojily. Oranžový „odpad“ také může skvěle ochutit ranní šálek kávy nebo odpolední šálek čaje. Vhoďte kousek do svého oblíbeného nápoje!

Změkčení hnědého cukru

Slepený a tvrdý hnědý cukr? Promíchejte ho s pomerančovou kůrou, která jej přirozeně změkčí a odvede z něj vlhkost.

Příprava chutného oleje

Nic proti olivovému oleji, ale co ho takhle trochu vylepšit? Vložte jednu usušenou pomerančovou kůru do lahvičky s olejem a nechte pár dní odpočívat. Takto připravený olej osvěží vaše zeleninové a ovocné saláty.

Třísky bez práce

Topíte v krbových kamnech? Na zátop použijte sušenou pomerančovou kůru, která hravě nahradí hrst pracně připravených třísek.

Pomerančový čaj

Vysušte několik kousků pomerančové kůry a uložte je do dobře vymytých sklenic. Až budete mít chuť na osvěžující čaj, vhoďte trochu kůry do šálku s horkou vodou a nechte chvíli „louhovat“. Tento čaj je výborný při přetížených nosních dutinách. Pomerančová kůra zároveň snižuje krevní tlak.

Vynikající úklidová houbička

Předtím, než se kůra zcela vysuší, obsahuje množství esenciálních olejů, které jsou užitečné při odmašťování povrchů, třeba u hrnců nebo pánví, ale i umyvadel. Stačí jen vzít a použít!

Prášek do koupele

Úplně usušte pomerančovou kůru a poté ji v kuchyňském robotu rozemelte na prášek. Ten přidejte do vaší lázně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat