Prostreno.cz

Jak a proč třídit sklo: Je to snažší, než si myslíte

Ruku na srdce, třídíte odpad? Snažíte se v poslední době vyhnout plastům a potažmo nebezpečným mikroplastům, tak jste přešli na sklo a skleněné nádoby. Víte, jak je správně třídit? Třídění skla je velmi snadné a možná vás překvapí, že nádoby nemusíte ani vymývat.

Nádoby ze skla mají opravdu smysl, jsou šetrné k životnímu prostředí a neuvolňují ze sebe žádné nebezpečné látky. Sklo je tady s námi už od nepaměti, zhruba okolo roku 3000 př. n. l. se stalo každodenní lidskou pomůckou a od té doby ji už neopustilo. A možná vás to překvapí, ale dá se recyklovat donekonečna!

Zapomeňte na výmluvy

Někteří z vás možná netřídí sklo z toho důvodu, že by museli například sklenice vymývat, sundávat stará víčka, když jich vyhazujete více najednou, sundávat zbylé plastové prvky a podobně. Právě že vůbec ne. Do zelené či bílé popelnice můžete vyhazovat sklo s víčky a na vymývání taky zapomeňte s tím vším si pak poradí ve třídírně, kde sklo se velmi pečlivým procesem zcela vyčistí.

Proč bílé a zelené popelnice?

O třídění odpadu se učí děti už na základní škole, možná je na čase znovu připomenout proč jsou na sklo dvě popelnice. Do bílé popelnice můžete házet pouze bílé neboli čiré sklo, tím usnadníte práci lidem, kteří pracují v třídírnách odpadu. Do zelených pak patří sklo barevné, nejčastěji zelené či hnědé a tabulové sklo. Pokud nemáte v okolí bílou popelnici, tak do zelené můžete vhodit i sklo čiré. Často můžete také vidět jednu popelnici, která je rozdělená uvnitř na dvě části a má dva otvory, třídíte stejně, jak bylo uvedeno výše.

Nenechte se oklamat

Pokud někdy tápete, co ještě považovat za sklo a co do těchto kontejnerů nepatří, tak vězte, že do kontejnerů na sklo nepatří keramika, porcelán, autoskla, zrcadla, zlacená a pokovená skla, varná skla, laboratorní skla a sklokeramika.

Proč třídit?

Jedním z hlavních důvodů je šetrnost k životnímu prostředí, jak již bylo řečeno, sklo můžete recyklovat do nekonečna. Recyklace skla není zrovna jednoduchý proces a je velmi pečlivý, výstupní materiál je ve velmi vysoké kvalitě. Udává se, že například výstupní čiré střepy z některých třídiček dosahují kvality až 99,6 %. Třídicí linky v ČR dokáží splnit požadavky všech skláren v Evropě a významně tak podporují oběhové hospodářství.

Závěrem pár čísel, které vás možná přesvědčí. V roce 2016 se v České republice vytřídilo na 127 000 tun skla, míra recyklace u skla se tak pohybovala okolo 75 % všech skleněných obalů. No ještě máme co zlepšovat. Přidáte se i vy?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat