Prostreno.cz

Klíšťata útočí: Způsoby, jak ochránit své chlupáče

Jaro je konečně tady! Společně s prvními slunečními paprsky se však zvyšuje aktivita klíšťat a nebezpečí číhá nejen v trávě. Jak ochránit své mazlíčky? Zvyšte příjem kvasnic a při výběru éterických olejů dejte pozor na ty toxické!

Klíště může být zdrojem nákazy lymskou boreliózu nejen pro člověka, ale také pro psa nebo kočku, proto byste neměli zapomínat ani na ně. Nepřisáté klíště se navíc může přemístit z vašeho chlupáče i na vás. V ČR je ročně evidováno v průměru 4000 případů nákazy boreliózou, proti níž dosud neexistuje účinné očkování. Myslete na to, než vyrazíte se svým pejskem na procházku. Vhodná prevence je velmi důležitá. Jaké máte možnosti? Na trhu lze najít velké množství antiparazitik a tohle jsou ty nejčastěji používané.

Antiparazitní obojky

Jedná se pravděpodobně o nejznámější a nejrozšířenější prostředek v boji proti klíšťatům. Použití obojků je velmi jednoduché a celkem spolehlivě chrání před přisátím nežádoucích parazitů. Je však potřeba vybírat pečlivě a nenechat se zlákat nízkou cenou. Účinnost levných výrobků totiž bývá velmi krátkodobá.

Spot-on

V posledních letech stoupá také obliba spot-on roztoků, které se aplikují na kůži pomocí pipety, a to zpravidla každý měsíc. Pokud je však váš mazlíček vodní živel, je třeba aplikaci opakovat každý týden. A kde ho sehnat? Spot-on roztok lze zakoupit u veterináře, v lékárně nebo chovatelských potřebách.

Šampony a repelenty

Používání antiparazitních šampónů a repelentů je sice oproti obojkům levnější, ale zároveň také méně spolehlivou metodou. Tento způsob se tedy doporučuje spíše jako doplňkový. Variant, jak ochránit svého mazlíčka, je však víc.

Tablety

Jedná se o pilulky, které se strkají pejskovi přímo do tlamy, nebo je lze podávat společně s krmivem. Tento způsob je vhodný zejména v případě, že s vámi váš mazlíček sdílí postel. Nemusíte se tak obávat kontaktu s nežádoucí chemikálií.

Očkování

Stejně jako sebe, můžete nechat očkovat vašeho pejska či kočičku. Tento způsob sice nezabrání přisátí klíštěte, ochrání však před závažnou nákazou. Očkování tedy určitě stojí za zvážení. Nefandíte chemii? Existují i šetrnější metody!

Pomoc „z přírody“

Mnoho bylinek nebo éterických olejů klíšťatům nevoní. Před výletem do přírody můžete sebe, své děti i chlupáče potřít například velmi účinným výluhem z rozmarýnu. Aplikace tohoto prostředku však leckdy bývá pro domácí mazlíčky velmi nepříjemná, s ohledem na jejich vyvinutý čich. A věděli jste, že některé olej jsou pro psa a kočku dokonce toxické?

Všeobecně není vhodné používat u zvířat ty éterické oleje, které obsahují thymol a thujon. Obecně se pak dále jedná například o olej tea tree, anýz, břízu, česnek, křen, yzop, jalovec-jehličí, oregano, pelyněk černobýl či všechny druhy tymiánu. Obzvlášť se vyhněte olejům, které obsahují vysoké množství fenolů, jako je oregano, majoránka a další byliny.

Za zkoušku stojí přidávání pivovarských kvasnic do žrádla. Kvasnice jsou plné vitaminů skupiny B. Jak je známo, krev obohacená o „béčko“ klíšťatům nechutná.

Antiparazitních prostředků na trhu každým rokem přibývá. Stává se totiž, že to, co proti klíšťatům funguje jeden rok, nemusí účinkovat v roce následujícím. Nezbývá tedy, než neustále zkoušet nové metody. V ideálním případě se můžete každým rokem poradit s veterinářem o tom, který preparát je nejvhodnější.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat