Prostreno.cz

Ocet najde skvělé využití i v zahradě

Ocet má nesčetné využití v kuchyni, a to jak při vaření, tak i při úklidu. Ale zázraky dělá i na zahradě! Ničí slimáky, mšice a plevel. Vyzkoušíte jeho sílu?

Ocet je přírodní produkt, který se v domácnosti rozhodně neztratí. Jeho síla však sahá i za hranice obytných prostor. Jak vám může pomoci na vaší zahradě? Záleží, co vás trápí!

Vyčistěte hliněné květináče

Hliněné květináče zabraňují nahromadění vody a jejich teplá, načervenalá barva poskytuje atraktivní vzhled. Nicméně, jak stárnou, absorbují vápník, minerály a soli z vody a hnojiv, což jim neprospívá. Pokud je chcete přivést k původní slávě, vyčistěte je octem.

Odstraňte plevel z chodníků

Ocet odstraní plevel na kterémkoli místě vaší zahrady. Stačí postižené místo postříkat čistým bílým octem. Plevel se dá na ústup 2 až 3 dny po aplikaci.

Zbavte se mravenců

Ocet je velmi účinný při odpuzování mravenců. Promíchejte stejné množství vody a octa (buď bílého, nebo na pomoc přizvěte ten jablečný) a roztok nastříkejte v okolí mraveniště. V domě si dávejte pozor na vstupní cesty mravenců, soustřeďte se hlavně na pulty, dřezy a okna. Silná vůně octa způsobí, že se mravenci těmto místům vyhnou.

Udržujte nezvaná zvířata mimo svoje teritorium

Mnoho zvířat, a to včetně hlodavců, krtků, koček, psů, králíků i jelenů, nenávidí silnou vůni octa. Když několik starých oděvů vymáháte v bílém octě a umístíte je okolo vaší zahrady, máte po starostech. Pro nejlepší výsledky oděvy namáčejte pravidelně, a to každých 6 až 7 dní.

Prodlužte životnost řezaných květin

Přidejte 2 lžíce octa a lžičku cukru na litr vody. Do tohoto roztoku vložte řezané květiny. Budou déle krásné a svěží.

Zatočte s hmyzem

Ocet je účinným řešením pro eliminaci zahradního hmyzu. Chcete-li vytvořit octový sprej, zkombinujte 3 díly vody s 1 dílem octa a přidejte čajovou lžičku saponátu. Před použitím v zahradě láhev protřepejte, aby se obsah důkladně promíchal.

Zamávejte mšicím

Každý zahrádkář ví, jak moc nepříjemné je bojovat se mšicemi. Nenechte je, aby nad vámi vyhrály! Promíchejte 1 šálek vody, 1/2 šálku jablečného octa, 1/4 šálku cukru a 1 lžíci melasy. Tento roztok vložte do nádoby nebo plechovky a zavěste jej na postižený strom.

Vyhlaste válku slimákům

Trápíte se kvůli tomu, že se na vaši zahradu pořádají nájezdy slimáků? Zřeďte ocet vodou v poměru 1 : 1 a postříkejte jím záhony.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat