Prostreno.cz

Domácí odpuzovač komárů v podobě plovoucí svíčky

Venkovní posezení, grilování a vůbec taková ta všeobecná letní pohoda může být ta tam díky nezvaným návštěvníkům. Taky vás dokáží komáři vytočit do běla? Dneska už jim šanci nedávejte a postavte na stůl vlastnoručně vyrobenou odpuzující svíčku!

Krev sají pouze samice komárů. Samci se na rozdíl od nich živí rostlinnými šťávami. Samice však potřebují více energie, hlavně pro tvorbu vajíček. A tu jim poskytuje právě krev – bohužel ta vaše. Pochopitelně, že repelenty najdete v každém obchodě, nicméně člověk nikdy neví, co vlastně obsahují. Abyste se zbavili nežádoucích škůdců, stačí vám trocha času a pár běžně dostupných věcí.

Budete potřebovat 1/2 limetky, 1/2 citronu, esenciální olej eukalyptus citronový, který je nejvíce populární odrůda eukalyptu. Jeho listy obsahují vonné silice, jež mají blahodárné i odpuzující účinky. K ruce si připravte i 2 čerstvé rozmarýnové větvičky, plovoucí svíčku a sklenici (například zavařovací či menší od bylinkového pesta).

Vonné i efektivní!

Do sklenice vložte na plátky nakrájený citron a limetku. Poté přidejte rozmarýnové větvičky tak, aby byly ve svislé poloze. Nalijte asi 10 kapek esenciálního oleje z citronového eukalyptu a nádobu dolijte vodou z vodovodu. Na závěr umístěte plovoucí svíčku, trochu přeuspořádejte své ingredience, pokud je to nutné. Svíčka by měla bez problémů plavat. Svůj výtvor postavte na vhodné místo a ctěte pravidla bezpečnosti. Nenechávejte ji bez dozoru. A jaké jsou další přirozené repelenty rostlinné říše?

„Hmyzáky“ také nevoní citronela, levandule, lemongrass (citronová tráva), máta, geránium, tea tree, pačuli, cedr, vetiver, což je vysoká, aromatická trvalá tráva roustoucí v hustých v trsech, nebo tymián. Pokud už nájezdy na svoji osobu nemůžete snášet, připravte si kromě svíčky i sprej, pro jehož výrobu budete potřebovat lahvičku s mechanickým rozprašovačem. V 50 ml převařené vody nařeďte 10–30 kapek silice. Lahvičku silně protřepejte a nastříkejte se. (Před každým postřikem směs znovu hodně protřepejte, aby se silice dostatečně promíchaly.)

Zdroj: craftsbyamanda.com/diy-mosquito-repellent-candles/, goodhousekeeping.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat