Prostreno.cz

Jedlá soda je velkým pomocníkem na zahrádce

Potřebujete ochránit svou zeleň před slimáky a mšicemi? Nebo chcete povzbudit kvetení rostlin a docílit úžasně sladkých a šťavnatých rajčat? I tyto služby nabízí jedlá soda!

Jedlá soda patří k základní výbavě domácnosti. A důvody jsou zřejmé. Lze s ní nejen vařit a péct, ale také uklízet. Nebo leštit stříbrné a zlaté předměty. Používá se i jako suchý šampon, lék proti pálení žáhy, deodorant a pohlcovač nežádoucích pachů v lednici i odpadkovém koši. Uplatní se i při lehkých popáleninách, protože uklidňuje pokožku a urychluje hojení. Je to všechno? Ani zdaleka. Vždyť hydrogenuhličitan sodný se přece hodí i na zahrádce. Víte, jak moc? Funguje třeba takto…

Odpuzovač hmyzu s rychlým účinkem

Procházejí se vám po záhonku slimáci? Poletují nad ním mšice? Nebo je snad okupován přemnoženými mravenci? Nejvyšší čas na sodu bikarbonu! Jednu čajovou lžičku vmíchejte do šálku převařené vody a přidejte i trochu olivového oleje. Tato směs, kterou pro snadnou aplikaci přelijte do nádoby s rozprašovačem, poslouží jako odpuzovač všeho, co si na vaší zeleni chce smlsnout.

Úprava kyselé půdy

Pro zálivku rostlin, které vyžadují zásaditější prostředí, se do odstáté vody k zalévání nebojte dát i polévkovou lžíci zmíněného prášku. Roztok se hodí všude tam, kde je půda příliš kyselá. Pokud využijete dvojnásobné množství, získáte báječný prostředek, s nímž se snadno zbavíte mechu. Samozřejmě nic proti němu, ovšem obdivujeme ho raději v lese než na svém pozemku, že?

Krásné květy budou středem pozornosti

Hortenzie, muškáty, růže nebo třeba begonie. Chcete podpořit jejich kvetení a těšit se z jasných a intenzivních barev? I v tomto případě na pomoc přispěchá soda rozpuštěná ve vodě. Zkuste s ní své chráněnce čas od času zalévat, uvidíte, jak jim to prospěje.

Šťavnatá rajčata k nakousnutí

Ať už rajčata pěstujete dlouhá léta, nebo jste si na ně letos troufli poprvé, nezapomeňte jejich půdu posypat hydrogenuhličitanem sodným. Docílíte sladkosti a šťavnatosti plodů, která bude přímo návyková.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5983714/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat