Prostreno.cz

Zásady skladování květáku

Jeho cena v posledních dnech sice stoupla, nicméně i přes tuto nepříjemnost si mnozí chutný květák neodepřou. Staráte se o něj dobře? A víte, na co si dát pozor při nákupu? Po návratu domů se soustřeďte na sáček, ve kterém jste květák přinesli!

Výhody květáku stručně a jasně. Ano, to jde! Je to nutričně bohaté rostlinné krmivo. Květák je nabitý antioxidanty, cholinem a vlákninou, patří ke zdrojům sulforafanu, který má dobrou pověst pro své antioxidační, protizánětlivé, antimikrobiální a buněčné ochranné vlastnosti (1). Lidé květák považují za neuvěřitelně všestrannou a snadno použitelnou přísadu, která směle nahradí obilniny nebo luštěniny. A skvěle chutná, ať už se upravuje v páře, vaří, zapéká nebo griluje. Poznáte dobrý kus?

Hnědou barvu nebrat!

Květák se často prodává v celých hlávkách v obchodě s potravinami nebo na farmářském trhu. Hledejte čistou, kompaktní hlavu s těsně uzavřenými shluky pupenů. Vyhněte se kusům s volnými nebo drobivými kvítky, hnědými skvrnami a matnou barvou. Listy by měly vypadat svěží a zelené. Obecná rada zní, při nákupu předem nakrájeného květáku vybírejte pevné kousky bez zabarvení.

Jak uchovávat květák v lednici

Čerstvé hlavičky květáku skladujte ve volně uzavřeném nebo perforovaném plastovém sáčku a ten dejte do lednice. Květák potřebuje cirkulaci vzduchu, proto zavřený sáček neutěsňujte ani nezavazujte. (Pokud jste si v potravinách koupili hlávku květáku zabalenou v igelitu, stačí uzel uvolnit). Ujistěte se, že konec květáku držíte nahoře, aby se na hlavičce netvořila kondenzace. Vlhkost může vést ke změně barvy nebo rozkladu květáku.

Také byste měli vynechat mytí této košťálové zeleniny před jejím uložením. V případě, že se květák rozhodnete zpracovat, je však proud vody naopak žádoucí. Sluší se také uvést, že při správném skladování květák v lednici vydrží tři až pět dní.

A šup k ledu!

Rozhodnete-li se pro mrazák, nejprve květák nakrájejte na růžičky, ty blanšírujte tři minuty ve vroucí vodě a z ní je nasměrujte do ledové vodní lázně. Blanšírování květáku zabíjí bakterie, zachovává živiny a pomáhá zachovat chuť a texturu zeleniny. Květák dobře sceďte, růžičky nechte okapat a nadávkujte je do menších sáčků. Vždy tak po ruce budete mít množství, které vyhoví aktuálním potřebám.

Zdroje: (1) https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2018.0024, greatist.com, eatingwell.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat