Prostreno.cz

Rostlinné občerstvení v podobě jedlých dekorací

Jak asi chutná ibišek, fialka nebo karafiát? Víte, co? Vyzkoušejte to na vlastní jazyk! Třeba vás potěší i to, že tohle rostlinné občerstvení může zregulovat cholesterol, ulevit při revmatismu a posílit imunitu.

Americký botanik Luther Burbank kdysi řekl, že květiny udělají lidi vždy lepšími, radostnějšími a prospěšnějšími, protože jsou slunečním svitem, jídlem a lékem pro duši. Podobný názor měli před mnoha tisíci lety zřejmě i Číňané, Řekové a Římané, kteří je ke kulinářským účelům využívali zcela běžně. Necháte se inspirovat? Které konkrétní rostliny mohou potěšit oči, žaludek i zdraví?

Ibišek nejen na čaj

Ibišek můžeme obdivovat v mnoha různých barvách a velikostech, vytváří tedy zajímavý dekorativní prvek domova i přilehlé zahrady. Už jste ho ale zkusili konzumovat? Jeho lístky se dají přidat do salátů, ale připravíte si z nich i lahodný čaj. Poskytnou vám cenné antioxidanty, jež pomáhají předcházet nemocem způsobeným škodlivými volnými radikály. Přispívají i k normalizaci krevního tlaku a regulaci „špatného“ cholesterolu, přičemž podporují činnost jater. Doporučují se dokonce i při hubnutí.

Fialka? Lékárna v květináči!

Fialka není příliš náročná, vyžaduje vlastně jen dostatečnou zálivku a rozptýlené sluneční paprsky. Ideální místo k jejímu ubytování je parapet východního nebo severozápadního okna, pod kterým ovšem netáhne – na průvan bývá extra citlivá. Tato voňavá a vizuálně atraktivní ingredience se používá do čajových směsí, želé i k výrobě sladkých dezertů. Lidoví léčitelé zastávají názor, že zastavuje bolesti hlavy, urychluje léčbu chřipky, ulevuje při revmatoidní artritidě a povzbuzuje imunitu. Rovněž se domnívají, že i pouhá inhalace uklidňuje pocuchané nervy.

I karafiát zachutná

Karafiát neboli hvozdík se do Evropy dostal na přelomu 11. a 12. století. Věřili byste tomu, že i on je ke konzumaci vhodný? Jako účinné diuretikum na něj sázely už starověké aztécké kultury, pro které byl i spolehlivou medicínou na nevolnost. Kdysi se karafiáty hojně využívaly k dochucení vína a ostatních alkoholických nápojů. Příznivci bylinné medicíny tvrdí, že karafiátový čaj poskytne úlevu při stresu a snižuje horečky. Vnější aplikace prý zastavuje tvorbu lupů.

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21314460/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20018807/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19678781/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24549255/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24549255/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat