Prostreno.cz

Překvapivá použití banánové slupky v zahradě i kosmetice

Banánová slupka je cenným zbožím. Rozhodně ji nevyhazujte, poslouží vám k mnoha účelům. Kde všude ji zužitkujete a co má společného s pinzetou?

Obsahuje bioaktivní složky, zejména fenolické sloučeniny, je plná vlákniny a bylo prokázáno, že snižuje oxidaci lipidů, zejména v masných výrobcích (1), takže má velký potenciál pro to, aby se z ní vyvinula funkční nutraceutika (potravinové doplňky obsahující vitaminy, stopové prvky a antioxidačně působící látky). Banánová slupka tedy rozhodně není odpad, ve skutečnosti se může uplatnit v celé domácnosti. K čemu všemu je dobrá?

Kompostování a zahradničení

Vzhledem k tomu, že banány produkují metan, který je podle neziskové organizace zabývající se ochranou životního prostředí se sídlem ve Spojených státech amerických (Environmental Defence Fund) 84krát intenzivnější než oxid uhličitý, dají se slupky z nich použít ke kompostování nebo zahradničení. Jednoduše je omotejte kolem základny rostlin. Slupky postupně uvolní živiny, zejména fosfor, který je pro růst velmi cenný. Banánové slupky také přes noc namočte do vody a roztok použijte pro zalévání pokojových květin. (Na pět dílů čisté vody přijde jeden díl vody z banánových slupek.)

Domácí odpuzovač hmyzu

Do prázdné pet lahve s víčkem nebo plastového kbelíku vložte banánovou slupku a do uzavřené nádoby propíchněte několik otvorů. Sladká vůně přitáhne hmyz, který se dostane do pasti. Pokud vás přece jen nějaký ten okřídlený bídák poštípal, slupkou si potřete postižené místo. Uleví se vám od svědění a navíc urychlíte hojení. Banánové slupky totiž mají uklidňující vlastnosti.

Kosmetický pomocník

Pokud trpíte na akné a jizvy, je pro vás banánová slupka doslova spásou. Po večerním odlíčení nebo ranním opláchnutí obličeje přiložte slupku dužnatou částí na pleť a nechte 10 minut působit. Opakujte co nejčastěji, dokud se stav nezlepší.

Přírodní pinzeta

Tříska dokáže pěkně potrápit. Přikryjte ji banánovou slupkou, v případě potřeby ji přelepte, a nechte zhruba půl hodiny působit. V banánové slupce jsou enzymy, jež pomáhají dostat třísku na povrch pokožky, to jste věděli?

Levné leštidlo

Vnější vrstva banánové slupky se dá použít k leštění různých povrchů a předmětů, kupříkladu nábytku, bot i kožených peněženek. Snad jste připraveni na lesk jako blesk…

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464622001244, www.goodnet.org, www.wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat