Prostreno.cz

Vařit nebo nevařit některé druhy zeleniny

Zastánci syrové (raw) stravy s tím souhlasit nebudou, ale mnohé druhy zeleniny dodají tělu více vitaminů a biologicky aktivních látek, když jsou povařeny. Třeba u rajčat to platí vždy. Ačkoli je lidé milují syrová, zdravější jsou vařená. Tehdy se totiž uvolní z jejich buněk antioxidant lykopen, který se ze syrového rajčete do těla téměř nevstřebává. Podobné je to s mrkví, zatímco špenát a papriky jsou naopak zdravější v syrovém stavu.

Co se mi na syrové stravě líbí, je to, že nás podporuje ke konzumaci velkého množství ovoce a zeleniny a pomáhá omezovat příjem tuků a přidaného cukru a soli v našem jídelníčku, omezuje také příjem potravinářských výrobků. Ale strava založená vyloženě na nevařeném jídle je velmi omezující a také nudná, není vhodná z dlouhodobého hlediska. Navíc nám nedodá některé živiny, které potřebujeme, abychom byli zdraví,“ tvrdí dietoložka Helen Bondová ze Spojeného království.

Rajčata jsou tak nejlepší vařená, lykopen se vařením uvolní a je stravitelnější. Brokolice je nejlepší pouze spařená, čím syrovější, tím lépe. Ze syrové brokolice se dostane do těla více sulforafanu, který působí jako protirakovinná látka. U mrkve je lepší ji opět povařit a konzumovat s tukem. Betakaroten – barvivo – se uvolní do trávicího traktu lépe než ze syrové mrkve. Rozpouští se v tucích, nikoli ve vodě, proto je potřeba mrkev vařit a konzumovat s tukem.

Špenát je zase lepší syrový jako salát, dodává tělu vitaminy A a C, minerály a také kyselinu listovou, která omlazuje a posiluje imunitu, mozek a srdce. Růžičková kapusta se syrová moc jíst nedá, proto je dobré ji lehce a krátce spařit, ale opět nerozvařit. Čím syrovější, tím lépe. Červenou papriku je nejlepší vychutnat si v salátu, je bohatým zdrojem vitaminu C, který se vařením ničí. Zelí je dobré uvařit, přijde sice o vitamin C, ale povařené je stravitelnější a dodá tělu jiné látky, které se teplem neničí. Vedle toho kapusta je ideální mladá a syrová jako salát, pak dodá tělu vitamin C a vitamin A (rozpustný v tuku), dále kyselinu listovou a vápník.

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat