Prostreno.cz

4 způsoby, jak vyzrát nad nejdepresivnějším obdobím roku

Zima má své nesporné kouzlo - Vánoce, sníh, různé společenské události… Jenže na stranu druhou bývá také označována za nejtěžší období. Alespoň co se psychiky týká! Jak se nenechat zlomit zimními depresemi?

Proč zrovna od listopadu do března mnozí zažívají nejkrušnější chvíle? Žádná věda. Nesplnění novoročních předsevzetí, špatné počasí, krátké dny, v neposlední řadě i dluhy, které si někteří „nasekají“ před příchodem Vánoc. Podle americké psycholožky Dawn Lafrance je úplně běžné, že během chladných měsíců se lidé cítí pod psa. Dá se tomu nějak bránit? Naštěstí ano!

Zjistěte, odkud vítr vane

Pohled z okna teď jistě nikoho netěší. Jenže pozor, za lidským trápením stojí hlavně kulturní faktory. Zní to šíleně, ale i prohra oblíbeného sportovního týmu může vést k depresi! Když se k tomu ještě připočítá stres ohledně tíživé finanční situace, problém je na světě. Zmíněná psycholožka je toho názoru, že když se identifikuje „kámen úrazu“, dá se nejhoršího snadno vyvarovat a zlepšit tak duševní rozpoložení.

Neměňte své plány

Máte jít na dávno domluvenou akci s přáteli, jenže se na to vůbec necítíte. Láká vás vidina samoty a teplé deky? Na to pozor! Odbornice přes duševní zdraví varuje, že jakmile se začnete vyhýbat sociálním kontaktům, budete na tom ještě hůř. Samozřejmě není nutné „vymetat“ večírky každý den, ale pamatujte, že posedávat doma po tmě nesvědčí nikomu. Nedopusťte, aby vám momentální nálada určovala harmonogram!

Hlídejte si jídelníček

Teď je o něco těžší stravovat se zdravě. Čerstvému ovoci a zelenině dávno odzvonilo, chutě na kalorická jídla jsou větší a větší a odolávat jim je tak těžké.

V chladném počasí lidé jedí hodně potravin bohatých na sacharidy. Jenže právě tohle způsobuje depresivní nálady. Tučná jídla sice hodnotí mozek jako velmi lákavá, tělo se po nich ale ocitá v jakési letargii,“ vysvětluje Dawn Lafrance a dodává, že vyvážená strava nezpůsobuje nadváhu, což je mimochodem jeden z hlavních důvodů deprese.

Pravidelně sportujte

Ano, cvičení je nejlepším lékem na zimní „depku“. I krátká svižná chůze dokáže zatočit s chmury! Marně hledáte motivaci? Určitě si nedávejte hubnutí za hlavní cíl a důvod, proč nazout tenisky. Závěry posledního amerického výzkumu totiž prokázaly, že zlepšení pohledu na život je daleko větší „táhlo“ než vidina shozených kil. Co z toho plyne? Figuru vem čert, hýbejte se pro radost!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat